Portparol EU

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvani su na razgovore u Brisel koji će biti održani na marginama samita lidera EU krajem nedjelje, izjavio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano nije mogao da potvrdi tačno vrijeme sastanka, ali mediji navode, pozivajući se na izvore u EU, da bi Kurti i Vučić trebalo da imaju odvojene razgovore, bez zajedničkog sastanka sa predstavnicima EU u četvrtak.

Prema tim izvorima, Albin Kurti i Aleksandar Vučić prihvatili su poziv na razgovore u Briselu.

Stano je istakao da su razgovori specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu tokom vikenda bili su fokusirani na to kako unaprediti implementaciju Ohridskog sporazuma, jer, kako je rekao, nema planova da se on zamjeni.

"Razgovarano je o različitim prijedlozima i idejama od kojih su neki od u pisanoj formi i ti razgovori će se nastaviti. To uključuje moderan evropski prijedlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je portparol EU.

Naglasio je da EU očekuje brzu reakciju strana na prijedlog izaslanika.

"Očekujemo brzu akciju strana kako bi pokazale da su posvećene nastavku procesa normalizacije, ispunjavanjem svojih obaveza iz dijaloga i iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma, bez preduslova ili odlaganja", poručio je Stano.

Vučić je ranije danas izjavio da očekuje da će za dva do tri dana ponovo ići u Brisel na razgovore sa  Kurtijem, ali da o tome ne može više da govori jer je takav dogovor.