U ovom trenutku

U ovom trenutku, Crna Gora ne planira povećanja broja pripadnika Vojske Crne Gore u misiji Kfor, a o svakoj eventualnoj izmjeni na planu doprinosa snagama NATO na Kosovu, neophodno je da Skupština donese odluku, na prijedlog Savjeta za odbranu i bezbjednost, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane Crne Goe, na pitanje da li, usljed krize na sjeveru Kosova, planiraju da povećaju broj vojnika u toj misiji, imajući u vidu da su to učinile i pojedine zemlje saveznice.

Više od 130 dodatnih vojnika iz Rumunije stiglo je na Kosovo u petak (13. oktobra 2023) kako bi dodatno ojačali mirovnu misiju NATO snaga na Kosovu, pored dvije stotine britanskih vojnika raspoređenih ranije ovog mjeseca. Do raspoređivanja ovih dodatnih trupa došlo je nakon sukoba u Banjskoj, 24. septembra i povećanih tenzija u regionu.

Kako tvrde u Ministarstvu odbrane, za sada neće povećati broj pripadnika Vojske u toj misiji.

"Crna Gora učestvuje u misiji NATO na Kosovu od 18. oktobra 2018. godine. U sastavu Kfora trenutno su raspoređeni jedan oficir i jedan podoficir Vojske Crne Gore, na osnovu Odluke Skupštine Crne Gore o učešću pripadnika VCG u NATO misiji na Kosovu, od 5. jula 2018. godine. U ovom trenutku se ne planira povećanje našeg angažmana na Kosovu, a o svakoj eventualnoj izmeni na planu doprinosa snagama Kfora, neophodno je da Skupština donese odluku, na prijedlog Savjeta za odbranu i bezbjednost", kazali su iz resora kojim rukovodi Filip Adžić.

Crna Gora, kažu u Ministarstvu, u potpunosti podržava NATO napore na Kosovu, koje Alijansa sprovodi u saradnji sa drugim međunarodnim akterima, prvenstveno Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama, na planu očuvanja sigurnog i bezbjednog okruženja na Kosovu.

"Pored toga, kao punopravna članica Alijanse, Crna Gora se zalaže za pronalaženje trajnog rješenja za Kosovo, mirnim putem i povratak Kosova i Srbije dijalogu, pod pokroviteljstvom Evropske unije, što je od ključnog značaja za dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana", ocjenjuju u Ministarstvu.

Upitani da li bi odlukom da povećaju broj vojnika, dokazali svoju posvećenost Alijansi, u Ministarstvu odbrane kažu da se u NATO ne vrednuju doprinosi saveznica pojedinačnim zadacima, već da se "u duhu jedinstva i solidarnosti, cijeni sveukupan odgovoran pristup i doprinos kolektivnim naporima na planu realizacije tri ključna zadatka Alijanse".

"NATO članice daju doprinos u skladu sa svojim mogućnostima i kada su u prilici da to učine. Shodno tome, to što trenutno ne planiramo da povećamo broj pripadnika VCG angažovanih u NATO misiji na Kosovu, neće umanjiti ugled i kredibilitet Crne Gore u evroatlantskoj zajednici, uzimajući u obzir veliki doprinos koji dajemo u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, učešće u dve NATO misije, nivo planiranih budžetskih izdvajanja od dva odsto BDP za potrebe odbrane, kao i posvećenost izgradnji vojnih i odbrambenih kapaciteta, kao i kontinuiran rad na jačanju spremnosti i interoperabilnosti jedinica VCG", navodi Ministarstvo.

Izvor: Kosovo Online/Pobjeda