Jedinstveno tržište

Evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi rekao je da će Evropska komisija u narednim nedjeljama predstaviti novi plan koji je usmjeren na ekonomsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Lajmi.

Várhelyi je, na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana, u okviru Ministarskog sastanka za Berlinski proces, kazao da je cilj tog plana da se zemlje Zapadnog Balkana integrišu u jedinstveno tržište EU i pre punopravnog članstva.

"Razgovarali smo o tome koji je najbolji način da se pripremimo za proširenje i Komisija će doneti novi plan za rast i ovaj plan će imati za cilj da ubrza ekonomsku integraciju i biće moguće da se zemlje zapadnog Balkana integrišu u jedinstveno tržište EU i prije članstva u EU. Tim planom želimo da pomognemo zemljama da ubrzaju svoje ekonomske planove, pokazujući rezultate za građane i preduzeća. Spremni smo da uradimo više i donesemo više investicija jer su mnoge od ovih reformi finansijski zahtjevne. Plan rasta EU biće pravi alat koji će pomoći regionu da se transformiše i zatvori taj jaz čak i pre punopravnog članstva", rekao je Várhelyi.

Naglasio je da EU "mora da dođe" na Zapadni Balkan, ponovivši da je proširenje ključni prioritet Evropske komisije.

Prema njegovim riječima, mobilisano je oko 15 milijardi eura za investicije, finansiranje i grantove za zemlje regiona, kao i oko 54 velika investiciona projekta.

Ali, kako je rekao Várhelyi, da bi imale koristi od tih investicija, zemlje regiona moraju se ekonomski integrisati.

"EU treba da dođe na Zapadni Balkan. Danas smo razgovarali o Berlinskom procesu koji je komplementarna platforma za našu agendu proširenja. Berlinski proces nastavlja da bude najpouzdanija platforma kroz koju pokazujemo svoju posvećenost regionu jer govorimo o velikim političkim projektima, ali i o svakodnevnom životu građana. Evropska komisija je jasno stavila do znanja da je za nas proširenje ključni prioritet", kazao je.

Dodaje da je urađeno pola posla.

"Gradimo puteve, željeznicu, solarne i vetroelektrane, donosimo važna finansiranja privatnom sektoru, ulažemo i u ljudski kapital. Naša podrška će i dalje imati važnu tranziciju u regionu za energetiku. Podržavamo projekte obnovljive energije. Spremni smo da finansiramo novi LNG terminal u Crnoj Gori. Ali da bi imao koristi od ovih investicija, region mora biti ekonomski integrisan", kazao je.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi