Portaprol EU

Evropska unija (EU) je ponovila poziv Kosovu i Srbiji da stvore klimu za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

"Rad na dijalogu je u toku. Posljednjih nedjelja smo više puta izjavljivali da na strani EU postoji jasno očekivanje od strana da preduzmu veoma dobro definisane korake za deeskalaciju i stvore uslove za nastavak dijaloga", izjavio je portaprol EU u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je podvukao "suštinski značaj" da se dijalog nastavi bez ikakvih daljih odlaganja i da se nastavi sa primenom Sporazuma o putu normalizacije odnosa i Aneksa njegove implementacije.

Stano je naveo da još nema datuma novog susreta između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, ali da će javnost blagovremeno biti obavještena oko ovog.

Naime, od eskalacije situacije na sjeveru Kosova krajem maja, evropski šef diplomatije Josep Borrell je izjavio da nema prostora da se govori o dijalogu dok se ne povrati mir u ovom dijelu Kosova.

Specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak koji 30. avgusta, boravi u Beogradu, je na socijalnim mrežama nedavno potvrdio da će novi susret lidera biti održan tokom septembra.

Premijer Kosova Albin Kurti je 28. avgusta razgovarao o dijalogu sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Situacija na sjeveru Kosova postala je napeta krajem maja, nakon što su novi albanski gradonačelnici - Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića - uz pomoć policije ušli u zgrade opština.

Lokalni Srbi se protive novim albanskim gradonačelnicima, koji su izabrani na aprilskim izborima. Ovaj proces bojkotovali su srpsko stanovništvo i srpske stranke.

Evropska unija je 3. juna izašla sa zahtjevima da zvanično Kosovo preduzme mjere ka deeskalaciji. Ovi zahtjevi obuhvataju povlačenje specijalnih policijskih snaga iz opštinskih zgrada na sjeveru, udaljavanje izabranih gradonačelnika iz ovih objekata te raspisivanje vanrednih izbora za četiri opštine ne sjeveru uz garanciju da će u njima učestvovati i srpsko stanovništvo.

Zbog neispunjavanja uslova, EU je sredinom juna uvela neke kaznene mjere protiv Kosova, koje su i dalje na snazi.

U julu su se Kosovo i EU dogovorili o koracima ka proširenju, uključujući održavanje novih izbora u četiri opštine na sjeveru.