Politički sukob

Bivši lider Crveno-crne alijanse iz Tirane Kreshnik Spahiu izjavio je da premijer Kosova Albin Kurti nakon što nije uspio da dođe na vlast u Albaniji, pokušava da do toga dođe u Sjevernoj Makedoniji, prenosi Euronews Albania.

Spahiu je, komentarišući Kurtijevu posjetu Tetovu i Skoplju, kazao da premijer Kosova pokušava da sklopi savez sa opozicijom u Sjevernoj Makedoniji.

"Nakon što je pokušao da sruši vladu u Tirani, sada pokušava da sruši vladu u Skoplju. Albin Kurti je izašao na izbore u Tirani, izašao je sa 300 glasova na izborima 2021, pa je otvoreno tražio vlast u Albaniji. Kada je video da nije uspio u tome i da nema podršku u Albaniji, pokušava da napravi politički sukob tako što će napraviti savez sa opozicijom u Sjevernoj Makedoniji", kazao je.

Dodaje da savez koji Kurti može imati sa Salijem Berishom ili opozicionim faktorom u Sjevernoj Makedoniji nije zakonom zabranjen, ali da bi bilo dobrodošlo da imaju savez sa svim albanskim strankama.

"Takozvana patriotska stranka, kao što je Samoopredjeljenje, mora imati u svojoj osnovi savez svih Albanaca nad partijskim interesima, bez razlike, socijalistički ili demokratski, u vladi ili u opoziciji", rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania