Zabrinutost!

Više zapadnih političara uputilo je pismo EU, SAD i Velikoj Britaniji zahtjevajući da se kritičnije odnose prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, smatrajući da je u eskalirajućem sukobu Srbije i Kosova prisutno previše popustljivosti prema stavu Beograda, piše njemački Tagesspiegel.

„Pokušaji Srbije da remeti demokratske izbore na Kosovu moraju se javno osuditi kao strano miješanje i moraju se preduzeti konkretne mjere kako bi Srbija bila odgovorna ako nastavi da podriva slobodne i fer izbore“, navodi se u pismu upućenom šefu evropske diplomatije Josepu Borrellu, ministru spoljnih poslova SAD i Velike Britanije, Antoniyu Blinkenu i Jamesu Cleverlyiju.

Pismo, u koje je Tagesspiegel imao uvid, su, između ostalih, potpisali predsjednik spoljnopolitičkih odbora Bundestaga Michael Roth i američkog Senata Bob Menendez.

Među autorima su i predsjednici komiteta za spoljne poslove britanskog Donjeg doma i parlamenata Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Letonije i Litvanije.

„Tražimo od međunarodne zajednice da uči iz naše prošlosti i osigura da na Balkanu ne vodimo politiku usredsređenu na Beograd. Trenutni pristup ne funkcioniše“, napisali su oni.

Takođe pozivaju da se, „razmotriti primjena politika diplomatije odvraćanja kako bi se sprečilo dalje pogoršanje bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova.

„Ne treba se kažnjavati oni koji se zalažu za vladavinu prava i demokratiju“, poručili su oni.

Nedavna otkrića skladišta oružja na sjeveru Kosova i izvještaji o švercu oružja preko granice između Srbije i Kosova pokazuju da postoje i dalje rizici eskalacije, upozorili su.

„Kosovo je suverena zemlja i funkcionalna demokratija. Ova činjenica treba da bude osnova naše zajedničke politike prema aktuelnoj krizi“, podvukli su u pismu.

Aktuelne politike EU, SAD i Velike Britanije u odnosu na Srbiju i Kosovo, smatraju, otkrivaju „slabe tačke u našem zajedničkom pristupu“.

„Neophodno je „preispitati“ ovaj pristup“, podvukli su oni i pozivaju na „povratak na ravnotežu i proporcionalnost u ophođenju sa Kosovom i Srbijom“.

Kritikuju nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog hapšenja trojice kosovskih policajaca i nekažnjavanje onih koji su odgovorni za napade na Kfor, te naglašavaju „trenutni nedostatak nepristrasnosti u rješavanju takvih problema”.

U pismu tvrde da EU i SAD vode „blagu“ politiku u pogledu Srbije, kandidata za prijem u EU, strahujući da bi Beograd mogao da pređe na stranu Rusije.

Izvor: Kosovo Online/Tagesspiegel