Bez diplomatske note

Hrvatski premijer je pozvao Milanovića da stane pred medije i objasni situaciju i karakter sastanka.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je rekao kako Ministarstvo unutrašnjih poslova nije „trač baba“ koja bi ga obavještavala o susretu Milorada Dodika i predsjednika Zorana Milanovića na Hvaru, kako za takve informacije postoje drugi, uobičajeni kanali poput diplomatskih nota te da je veći problem u tome što o susretu nije obaviještena ni hrvatska javnost.

Milanovićev ured u utorak je kratkim priopćenjem obavijestio da se predsjednik na Hvaru susreo sa predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Plenković je dva dana kasnije pozvao Milanovića da objasni tu „vrlo neobičnu situaciju“ gdje inostrani čelnik stiže bez diplomatske note, nakon čega je predsjednik priopćio da je o tome obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Premijer je u petak rekao kako Milanović govori iz perspektive svog “modela upravljanja” gdje se premijera države obavještava o svemu što stiže u odjele MUP-a.

"Ako je to tako bilo u njegovo vrijeme u MUP-u, DORH-u, sigurnosno-obavještajnim službama, možda je to tako, no u našoj vladi to tako ne funkcionira“, rekao je Plenković, kazavši da ministarstvo nije "trač baba“, prenijela je Hina.

Plenković je kazao kako postoje drugi, „uobičajeni“ načini komunikacije dolazaka stranih čelnika – oni se javno najavljuju te se obavještavaju druga tijela vlasti, poput Sabora ili ureda predsjednika, u slučaju da i oni žele susret.

Izostala i diplomatska nota

Tako je naprimjer bilo i tokom nedavne posjete slovenskog premijera Roberta Goloba i gruzijskog premira Iraklija Garibašvilija, rekao je premijer.

U slučaju Dodikovih ranijih posjeta Ambasada BiH bi slala i notu u kojoj je Ministarstvu vanjskih poslova javljalo detalje oko njegove posjete i rute, istaknuo je Plenković.

"To je normalna komunikacija, a ovdje je takva nota izostala“, naglasio je.

Premijer je rekao kako njega više zanima zašto Milanovićev ured nije unaprijed obavijestio javnost o Dodikovom dolasku.

"Što je tu tajna? Kakvi su to tajni razgovori i koji je to karakter susreta za koji sam ja doznao tako da smo vidjeli gospodina predsjednika Srbije Vučića kako se smije?“, rekao je Plenković, dodavši da je srbijanskom predsjedniku bitno samo da je let na Hvar bio helikopterom MUP-a Srbije.

Plenković je stoga pozvao Milanovića da „stane pred medije“ i objasni tu situaciju i karakter sastanka.