Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, reagirao je na informaciju da je studentica te visokoškolske ustanove Slađana Todić jučer, 11. jula, na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, na društvenim mrežama veličala ratnog zločinca Ratka Mladića.

Sa svim onim što je Todić objavljivala na društvenim mrežama, njene kolege studenti upoznali su dekana Ahića.

- U cilju tačnog i pravovremenog informisanja studenata i uposlenika Univerziteta u Sarajevu, kao i javnosti, obavještavamo vas da je dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije 12. jula zaprimio prijavu o mogućem neadekvatnom ponašanju studentice Fakulteta na društvenim mrežama, kao i o sadržaju privatne prepiske između studenata te da je dekan Fakulteta već jutros poduzeo aktivnosti u okviru svojih nadležnosti ka utvrđivanju činjeničnog stanja i okolnosti u vezi prijave - navodi se u saopćenju za javnost Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.



Todić je uz Mladićevu fotografiju objavila: "Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj. Živio generale".

Studentica je u Instagram storyju uz tri prsta slavila genocid koji je počinjen u Srebrenici.

Kada su joj kolege skrenule pažnju na ono što radi, navodno im je odgovorila napisavši: "Nek smo vas pobili, odj*bi".



Pored Slađane i njena kolegica sa fakulteta Valentina V. kao i Anja M. negirale su genocid i izazvale mržnju preko društvenih mreža.

Da li su povrijedile etiku Fakulteta i kakve će eventualne mjere prema njima biti podnesene odlučit će Etički odbor Fakulteta.

Naglasimo da je veličanje ratnih zločina, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, krivično djelo.

Faktor