Novinar i publicista

Novinar i publicista Mero Baze izjavio je za list Tema da je premijer Kosova Albin Kurti ignorisao pozive albanskog premijera Edija Rame i na taj način isprovocirao otkazivanje zajedničke sjednice vlada Kosova i Albanije. Rama je, kaže, otkazao taj sastanak, jer nije želeo da dopusti Kurtiju da ga iskoristi kao saveznika protiv Zapada.

"Skoro nedjelju dana prije sastanka, Kurti nije odgovarao ni na jedan telefonski poziv, niti na poruku Edija Rame. Ni u privatnom, ličnom kontaktu, ni protokolarno. Edi Rama do dva dana prije sastanka nije imao odgovor da li da ide u Đakovicu ili ne", ispričao je Baze.

Kako je dodao, tek kada je deseti put Rama poslao poruku Kurtiju i upozorio ga da nema namjeru da dolazi sa cijelom vladom u Đakovicu, ali da može sam da dođe sa ministrom odbrane i ministrom spoljnih poslova da Kurtiju prenese zabrinutost zbog situacije, Kurti je odgovorio da nije dobrodošao na sastanak "tet-a-tet", već na sastanak dvije vlade.

Kurti je, kaže, tada rekao Rami da, ako želi, poslije sastanka, mogu imati i susret "u četiri oka".

"Hteo je da iskoristi Ramu da ga pokaže protiv Zapada kao svog saveznika, a ne kao sagovornika Zapada. U tim uslovima potpunog nedostatka komunikacije i pokušaja da se Albanija iskoristi kao saveznik protiv Zapada, Edi Rama je odlučio da otkaže lažni sastanak u Đakovici, a ne da postane oruđe Albina Kurtija u borbi protiv Zapada", navodi Baze.

Kako kaže, Kurti je uložio ozbiljne napore da stvori odnos sa Ramom po principu ili "saveznik sa mnom protiv Zapada ili moj neprijatelj".

Baze smatra i da je "bolje biti neprijatelj Albina Kurtija i saveznik Kosova, sa Zapadom, nego suprotno".

"Ima dosta kandidata za suprotno. Prva je Rusija, pa na kraju i Srbija", rekao je Baze.

Navodeći da Albanija u septembru preuzima predsjedavanje Berlinskim procesom, Baze kaže da Tirana ne uzima to kako bi izolovala Kosovo, već da bi mu pomogla.

Dodaje da Albanija ne planira da ratuje sa Zapadom zbog Albina Kurtija, već da je njena bitka da spase Kosovo od antizapadnog diskursa.

"Naravno, Albanija nema namjeru da ratuje sa Evropskom unijom i SAD za Albina Kurtija, ali će se svakako boriti da spase Kosovo od promjene kursa protiv Zapada. I to će učiniti održavajući savez sa Zapadom. Albanija nanosi štetu Kosovu podržavajući antizapadni kurs Albina Kurtija, kao što čini štetu Kosovu ako se zbog Kurtija odvoji od prozapadnog kursa. Interes Albina Kurtija mora da odvoji od interesa Kosova svaki Albanac koji voli Kosovo", kaže Baze.

Ističe i da Albaniju ne treba tretirati kao "dadilju Albina Kurtija".

"Albanija ima istorijsku, ustavnu i političku obavezu da zadrži Kosovo okrenuto prema Zapadu", naglašava.

Govoreći o prijedlogu premijera Edija Rame za organizovanje međunarodne konferencije za Kosovo i Srbiju, Baze iznosi sumnju da bi to moglo da naiđe na podršku premijera Kosova Albina Kurtija.

Kako navodi, na svaki prijedlog koji dolazi iz Albanije za obnavljanje odnosa sa Zapadom, Kurti demonizuje Albaniju i Ramu na listi neprijatelja Kosova za unutrašnje političke potrebe.

"Prijedlozi Edija Rame ne važe za vladu Kosova. Ni ovaj prijedlog ni nacrt plana za nacrt Zajednice koji je sačinio sa američkim i britanskim stručnjacima. To su prijedlozi koje Albanija daje u okviru dobre volje da dokaže da su Albanci uz Zapad, a ne da pomognu ili naškode Albinu Kurtiju", navodi.

Kako kaže, namjere Kurtija da demonizuje Albaniju i Ramu za unutrašnje političke potrebe, Rami ne kvari posao jer on ne namjerava da se kandiduje na Kosovu, za razliku od Samoopredjeljenja u Albaniji.

"Edi Rama i Albanija su zainteresovani za onaj dio kosovskog društva koji ima pravu svijest da shvati da ima samo jednu budućnost i samo sa Zapadom. Svaki drugi put je uništenje. Trebalo bi da bude jasno da Albaniju ne treba tretirati kao dadilju Albina Kurtija svaki put kada on plače i svađa se oko svojih problema", kazao je Baze.

Govoreći o opoziciji na Kosovu, Baze kaže da ne bi trebalo da "trljaju ruke i hvale se greškama Albina Kurtija", već da se hitno ujedine radi očuvanja odnosa sa Zapadom jer, kako kaže, nacionalistički kurs Albina Kurtija može da stvori fanatike ispranog mozga.

U tom smislu spomenuo je srpsku opoziciju u vrijeme bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i rekao da tadašnja opozicija nije preduzela nikakve korake da se suprotstavi njegovoj fašističkoj politici, upravo "plašeći se" njegove narodne podrške.

Kako kaže, stav današnje kosovske opozicije bi trebalo da bude prozapadni savez Kosova.

"Opozicija Kosova ne treba da se pretvara da je nacionalistička pošto je Kurti takav. Kurtijev populizam treba hrabro ubijati radeći suprotno, a ne činiti gore od njega. Moraju se po svaku cijenu boriti da sruše antizapadnu vladu Kosova, pa čak i ako ne uspeju nekoliko puta", navodi on.

Dodaje da moraju da dokažu Zapadu da Kosovo nije protiv njih.

Baze smatra da Albanci na Kosovu ne obožavaju čovjeka koji pokušava da im ubaci u glavu da je njihov neprijatelj Zapad.

"Albin Kurti koristi gotove antizapadne kontingente na Kosovu koji su vezani za politički islam ili stare bivše Jugoslovene na vlasti i pakuje ih kao svoje patriotske pristalice. To je duboka razlika između antiameričkog lidera na Kosovu i antiameričkog lidera u Albaniji. Antiamerički lider u Albaniji poput Salija Berishe danas, ili Envera Hoxhe nekad, ima svoje fanatike zainteresovane za vlast, a ljuti su na SAD zbog moći. Ali, odlaskom tih lidera oni više nisu antiamerikanci. Albanija je 1990. djelovala kao najantiamerička zemlja na svijetu, a 1991. najproameričkija na svijetu", ispričao je Baze.

Izvor: Kosovo online/Tema