Ambasadorka Švedske u Srbiji

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David smatra da Srbija i Kosovo treba da se vrate na put normalizacije odnosa, jer druge opcije jednostavno nema.

"Sa ratom u Evropi moramo da izbjegavamo bilo kakav drugi izvor destabilizacije", istakla je Ben David za "N1".

Na pitanje kako Švedska vidi situaciju na Kosovu i da li vjeruje da će se predstavnici Srbije i Kosova ponovo sastati u Briselu, Ben David je ocjenila da „imamo jedan krizni režim kada je riječ o situaciji na sjeveru Kosovu“ i da je najvažnije da se „prije svega dođe do normalizacije“.

„Mislim da je jako bitno da možemo da se vratimo na put normalizacije, druge opcije jednostavno nema. Sa ratom u Evropi moramo da izbegavamo bilo kakav drugi izvor destabilizacije. Za evropske integracije važno je prije svega da dođe do normalizacije“, podvukla je ona.

Podsjetila je da šefovi država i vlada EU razgovaraju o situaciji na Kosovu, i pozivaju na deeeskalaciju, povratak normalizaciji, te traže, kako je rekla, hitnu implementaciju Ohridskog sporazuma, i aneksa, uključujući formiranje ZSO.

Ambasadorka je prenela da je tokom predsjedavanja Švedska EU stalno saopštavala da postoji novi osjećaj hitnosti za proširenje.

„Srbija je evropska zemlja koja pripada evropskoj porodici, a istovremeno je važno ne gubiti iz vida da same zemlje kandidata moraju da se potrude u skaldu sa kriterijumima i planovima aktivnosti. Mi stalno podsjećamo Vladu Srbije da očekujemo od nje da se uskladi za zajedničkom bezbjednosnom i spoljnom politikom EU kada je riječ o Rusiji, to je stav koji će biti potreban kako bi se išlo napred ka evropskom putu“, istakla je David u emisiji „Studio uživo“.

Izvor: Kosovo Online/N1 Info