Nema RS na Kosovu

Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Artan Grubi izjavio je za Klan Kosova da Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je predložio premijer Albanije Edi Rama, ima podršku zemalja EU i SAD.

On je naveo da "imamo garancije da ni u jednom obliku Republika Srpska neće biti dozvoljena na Kosovu".

"Postoji podrška Pariza, Vašingtona, Berlina i Brisela… Imamo snažne garancije Vašingtona, Brisela iz svih prijateljskih zemalja, i nećemo ostaviti Kosovo ni u jednom trenutku na cedilu", naveo je Grubi.

On je rekao i da njegova zemlja ima dobre odnose sa Albanijom i Crnom Gorom, dok je komunikacija sa Kosovom nedovoljna.

“Naši odnosi sa Albanijom su odlični. Politika Sjeverne Makedonije ima uticaja u regionu i to se video, kada je potpisan sporazum sa Albanijom o granici, o luci koja će se graditi u Strugi, o izgradnji pruge od Kičova do nove luke koja se gradi u Dursu, ali i po pitanju izgradnje električnih provodnika od Prilepa do Elbasana“, rekao je Grubi.

Isto, kaže, važi za odnose sa Dritanom Abazovićem, odnosno Crnom Gorom, kao i sa Preševskom dolinom, jer su redovne konsultacije sa Shaipom Kamberijem i drugim čelnicima.

“Ali, to isto ne važi za odnose sa Kosovom. Komunikacija sa Kosovom nema isti intenzitet kao sa drugim državama koje vode Albanci. Možda zbog posvećenosti kosovskih institucija i vlasti i dijalogu i otvorenom pitanju sa Srbijom, komunikacija nije tako intenzivna kao sa drugima, iako smo nudili i potpuno smo dostupni. Svaki naš kapacitet na svakom forumu, bilo regionalnom ili kontinentalnom, ponudili smo da budemo u potpunosti na usluzi institucijama Kosova“, rekao je Grubi.

On je preneo da su danas vlade Sjeverne Makedonije i Kosova, usaglasile tekst za integrisane prijelaze.

“Veoma sam srećan što smo poslije skoro dvije godine usaglasili tekst sporazuma o postavljanju ‘one stop shop’ na prelazu sa Kosovom. Integrisani prelazi, sa samo jednom kontrolom bilo da ulazite ili izlazite sa Kosova”, rekao je Grubi.

Danas je usaglašen tekst, slijedi potvrđivanje u vladama u Skoplju i Prištini, kako bi ga potpisali ministri Sveçla i Spasovski, a Grubi je dodao da se očekuje da sporazum stupi na snagu u januaru naredne godine.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova