Poruka Kosovu i Srbiji

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je, sumirajući prethodnu nedjelju, da je tokom sastanaka u Briselu predstavnicima Kosova i Srbije izneo jasna očekivanja EU u tri koraka - deeskalacija, novi izbori i primjena dogovora iz Ohrida.

Lajčak ističe da je situacija na sjeveru Kosova i dalje veoma napeta.

"Izneli smo u ime EU naša jasna očekivanja obema stranama, fokusirana na tri elementa: deeskalacija, novi izbori na sjeveru i povratak implementaciji Ohridskog sporazuma. U narednim danima ostaćemo u bliskom kontaktu sa obema stranama, a takođe ćemo pažljivo pratiti dešavanja na terenu", poručio je Lajčak.

Lajčak dodaje da se tokom nedelje u SAD sastao sa podsekretarom SAD Victoriom Nuland i savjetnikom u State departmentu Dereckom Cholletom.

"Dijelili smo zajedničku ocjenu situacije na sjeveru Kosova. Naglasili smo važnost trenutne deeskalacije i povratka dijalogu uz EU", napisao je Lajčak.

Takođe, Lajčak ističe da se sastao sa specijalnim izaslanikom za SAD Gabrielom Escobarom, sa kojim je razmatrao situaciju u regionu.

Lajčak dodaje da je imao značajne razgovore sa nekoliko američkih zvaničnika, uključujući glavnog zamjenika savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Džona Finera, višeg direktora za Evropu Amandu Sloat, senatore Chrisa Van Hollen i Chrisa Murphyja i pomoćnicu sekretara za međunarodnu bezbjednost Celeste Wallan, pod-sekretara UN Rosemary DiCarlo.

"Vodili smo diskusije u vezi sa bezbjednosnom situacijom, neophodnim koracima za deeskalaciju i putu napred u dijalogu i na Zapadnom Balkanu uopšte", poručio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online