Ozbiljnost situacije!

Predstavnici Kosova i Srbije odbili su da se da se sastanu u Briselu, prenosi list Zeit. Visoki predstavnik EU Josep Borrell zato je odvojeno razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Borrell se potom ponovo založio za nove izbore na sjeveru Kosova na kojima bi učestvovala srpska manjina, „jer je to srž problema“.

„Poslije četiri sata razgovora, mislim da su dvojica lidera shvatila ozbiljnost situacije. Jasno je da su oni u različitim situacijama, imaju različite pristupe, različito tumače uzroke, kao i efekte, posljedice ili rješenja“, rekao je Borrell.

Još nekoliko njemačkih medija prenosi kratke agencijske informacije o susretima u Briselu, a jedini koji objavljuje nešto širi tekst o Kosovu je Drugi program njemačkog javnog servisa ZDF.

„Srpski paralelni univerzum“

Autonomija deset većinski srpskih opština na Kosovu jedan je od centralnih problema u pregovorima, ukazuje ZDF. Njihov novinar boravio je na sjeveru Kosova koji opisuje ovako:

„Svako ko dođe u Sjevernu Mitrovicu i druge (većinski srpske) opštine, svuda vidi srpske zastave. ’Za ovu zemlju vredi umreti’, poručuje jedan grafit. Škole i bolnice su pod srpskom upravom. Plaćate srpskim dinarima, a ne eurima kao obično na Kosovu.“

„Zajednica ima i svoje počasne građane: predsjednika Srbije Vučića, srpskog nacionalnog heroja Novaka Đokovića – i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Mnogi ovdje žive u srpskom paralelnom univerzumu“, piše ZDF.

Prenosi se i izjava novinara Nenada Radosavljevića sa regionalne srpske televizije „Mir“ iz Leposavića, koji kaže: „Autonomija zapravo postoji. Ovaj narod ovdje 23 godine živi pod uticajem Beograda, a ne pod uticajem Prištine. Sada je to teško promjeniti u svijesti ljudi.“

Radosavljević se, prenosi ZDF, žali da „obe vlade podgrijevaju sukob populizmom“, ali i da „Beograd sarađuje s kriminalnim strukturama na Kosovu koje izazivaju nemire kada se to čini potrebnim“.

Stagnacija i izolacija

U članku se zatim podsjeća na najnovije događaje nakon lokalnih izbora i sukoba sa policijom i Kforom, a navodi se i da je „unilateralizam“ Albina Kurtija izazvao kritike iz SAD i EU. Tu je i odgovor premijera Kosova koji kaže da se „nasilje djelimično kontroliše iz Beograda“.

ZDF prenosi i izjavu ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gërvalle-Schwarz koja kaže da „ne pomaže ako nastavimo da odlazimo u Brisel, tamo obećavamo određene stvari i dogovaramo se oko njih, a Vučić na kraju ode i izazove nasilje na sjeveru, krene u akciju protiv vojnika NATO“.

Njemački javni servis prenosi i ocjenu Vedrana Džihića iz austrijskog Instituta za međunarodnu politiku, koji smatra da „predsjednik Srbije Vučić, koji je kod kuće pod pritiskom zbog velikih demonstracija, politički profitira od tenzija na Kosovu“.

Džihić ukazuje da je problem i u Evropskoj uniji, koja „već godinama nema strategiju“, ali su, smatra austrijski analitičar, za nedavne eskalacije „odgovorni i Vučić i Kurti“.

„Srbija i dalje insistira na kontroli sjevera i potajno sanja o razmjeni teritorija, dok Kurti s druge strane insistira na legalističkom principu i da Kosovo ima integritet na čitavoj nacionalnoj teritoriji. To nije kompatibilno“, ocjenjuje Džihić.

„Za lokalno stanovništvo to znači: ekonomska stagnacija, sve veća izolacija, smanjene mogućnosti. Za sada, međutim, slogan za mnoge Srbe na sjeveru Kosova glasi: ’Ovo je Srbija’“, zaključuje se u članku njemačkog javnog servisa ZDF.