Prioritet!

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu Sonja Biserko rekla je da je Zapadu prioritet odbijanje ruskog uticaja u regionu i da želi da se sukobi na Balkanu razriješe do kraja godine.

Ovim Biserko objašnjava, kako kaže, promjenu odnosa SAD i Njemačke prema Srbiji i tako odgovara na pitanje "zašto SAD pokazuju simpatije prema Vučiću?".

„Sada je očigledno da se odbije ruski uticaj u regionu. Ovo ima prioritet. Američki ambasadori iz regiona nedavno su se sastali u Tirani i razgovarali o tome. Logika ove politike zasniva se na uvjerenju da nije preostalo mnogo vremena. Sukobi u Evropi, a prije svega na Balkanu, moraju biti riješeni do kraja godine, jer su sukobi drugdje sve veći i veći. Širom svijeta postoje veliki izazovi", rekla je ona.

Raspoređivanje srpske vojske na granici sa Kosovom "nije ništa novo", kaže Biserko. "Ali svim posmatračima je jasno da je Vučić sada ponovo pokušao da podgreje sukob na Kosovu."

U politici ovog vremena, Biserko kaže da "nema više političkih garancija za ljudska prava", a ta i demokratska prava "više ne igraju ulogu, nisu prioritet", kaže ona. „Sigurnosna politika je sada važna, strateški interesi su na prvom mjestu, demokratske vrijednosti više nisu važne.

„To znači da će se pritisak na Kosovo i premijera Albina Kurtija povećati. Akademija nauka Srbije nedavno je postavila tezu da na Kosovu treba stvoriti srpski entitet. To je jedini način da se ispune zahtjevi Brisela za integraciju u EU”, rekla je ona.

„Za Vučića to znači da svim silama odlaže udruživanje opština sa srpskom većinom. Kurti to ne želi, on se drži izvornog evropskog puta. Srpske opštine imaju široka samoupravna prava u postojećoj državi i, pored mjesta izabranih predstavnika, 10 mjesta u parlamentu zemlje", dodala je Biserko.

Ona je rekla da Vučić pokušava da spreči Srbe da se integrišu i tako napuštaju institucije i bojkotuju izbore.

“Ova politika je nekada bila odvratna, ali sada SAD to dozvoljavaju”, rekla je Biserko.

„SAD i Njemačka žele da sprovedu ovu politiku uprkos činjenici da je Aleksandar Vučić politički i finansijski bankrotirao. Srbija je na posljednjem mjestu po ekonomskom rastu u regionu, bez obzira na besplatnu energiju iz Rusije“, naglasila je ona.

Ljudska prava i demokratska prava danas više ne igraju ulogu, nisu prioritet, sigurnosna politika je sada važna, strateški interesi su na prvom mjestu, demokratske vrijednosti više nisu važne.

Izvor: GazetaSinjali/info-ks.net