Nije samo humanitarna obaveza

Nakon dogovora premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje EU o Deklaraciji o nestalim licima, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell pozdravio je usvajanje te Deklaracije.

Borell je kazao da su obe strane prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na, kako je naveo Borell, ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice.

"Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsjedava Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). Kao znak njihove zajedničke rješenosti da obezbjede punu implementaciju svojih obaveza u oblasti nestalih lica, oni su usvojili Deklaraciju o nestalim licima", kazao je visoki predstavnik EU.

Dodao je i da su se uključene strane obvezale da će operativne detalje dogovoriti na narednom sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa na nivou glavnih pregovarača.

Borell je podsjetio i da je od 6.065 predmeta nestalih u periodu od 1. januara 1998. pa do 31. decembra 2000. njih 1621 ostalo neriješeno i da više od 20 godina kasnije, "njihove porodice nastavljaju da žive u tuzi, ne znajući gdje se nalaze njihovi najmiliji".

"Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka kao i društvo u cjelini. Rješavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza. To je takođe ključni faktor za pomirenje i povjerenje među ljudima. Postalo je hitno obezbjediti da se proces identifikacije mjesta sahranjivanja završi što je prije moguće. Sjećanja blede, a pojedince, mjesta i događaje je teže istražiti. Zbog toga EU pozdravlja prihvatanje deklaracije dvije strane i očekuje da će postići opipljiv napredak u okončanju neriješenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama", istakao je Borell.

Dodao je da će Zajednički komitet za praćenje, kojim predsjedava EU, koji nadgleda primjenu Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primjeni, redovno razmatrati postignuti napredak.