PORUKE

Članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) pozvale su na sjednici u New Yorku Srbiju i Kosovo da se sudruže od poticanja napetosti te na postizanje dogovora u Bruxellesu.

Istodobno tijekom rasprave o šestomjesečnom izvješću o Kosovu srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te kosovska šefica diplomacije Donika Gërvalla međusobno su se optuživali za blokadu dijaloga koji se vodi između Kosova i Srbije uz posredovanje Europske unije.

Tako Gërvalla smatra da Srbija pokušava blokirati integraciju Balkana u Europsku uniju i blokirati napredak u dijalogu dok je Dačić tvrdio da Kosovo ne želi dijalog nego nastavak sukoba.

Tijekom svog obraćanja Gërvalla je spomenula zločine nad albanskim stanovništvom tijekom rata 1999. godine te usporedila rat na Kosovu sa sadašnjom ruskom okupacijom Ukrajine, rekavši da je "Srbija najveća prijetnja miru na Balkanu", prenose Reporteri.

Kosovska ministrica nazvala je Dačića "desnom rukom balkanskog krvnika" Slobodana Miloševića, te dodala da je šef srpske diplomacije "odgovoran za masovna ubojstva i nasilje tijekom posljednjeg rata na Kosovu" i da treba biti izveden pred sud za ratne zločine. Navela je i da je Vučić bio Miloševićev "ministar propagande" i da "tu funkciju još obavlja".

Dačić je se zalagao za provedbu ranije potpisanih sporazuma u okviru dijaloga Kosova i Srbije, te istaknuo kako ne želi da netko ne ispunjava svoje obveze, a da za to bude nagrađen, "kao što je slučaj s Prištinom po pitanju formiranja Zajednice srpskih općina (ZSO)“.

Dačić je istaknuo da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije potpisao sporazum u Ohridu i da je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo svako priznanje Kosova i članstvo Kosova u UN.

"Usmeno prihvaćanje sporazuma znači i usmene rezerve na određena stajališta. Plus, prvi uvjet za primjenu svega ostaloga je formiranje ZSO. Vidjet ćemo što će biti 2. maja u Bruxellesu. Vi ne želite mir, vi ste puni mržnje, želite rat, ali mi vas se ne plašimo. Vas se treba plašiti međunarodna zajednica", kazao je Dačić, prenosi Beta.

Voditeljica UNIMK-a Caroline Ziadeh, koja je predstavila izvješće o Kosovu, kazala je kako bi korak naprijed u međusobnim odnosima moglo predstavljati usvajanje deklaracije o nestalim osobama, koja bi trebala biti usvojena na sastanku kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića 2. maja u Bruxellesu.

Zijade je pozvala na punu provedbu postignutih sporazuma te dodala da su akcije koje su uslijedile u razdoblju koje obuhvaća novo izvješće odvukle Prištinu i Beograd dalje od zacrtanog puta i pozvala čelnike da to promijene.

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla kazala je kako se trenutačni odnosi između Kosova i Srbije ne mogu nazvati normalnim te pozvala europske i američke partnere da upozore srpske čelnike zbog nepoštivanja postignutih dogovora.

"Ako slušate njihove izjave, kako se odnose prema onome što smo dogovorili u Bruxellesu, onda se postavlja pitanje gdje smo mi s njima. Vjerujem da će naši europski i američki partneri, koji su u konačnici i jamci ovog sporazuma, odabrati jezik prema Vučiću kako bi stali na kraj ovakvim izjavama”, rekla je Gërvalla u izjavi za RTV21.

U Bruxellesu će se 2. maja održati novi sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija pod pokroviteljstvom EU na kojem će biti riječi o prvom nacrtu Statuta Zajednice srpskih općina (ZSO) te Deklaraciji o nestalim osobama.

Viši savjetnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Derek Collet, nekoliko dana uoči sastanka u Bruxellesu kazao je da je potrebno hitno provesti osnivanje ZSO te dodao kako očekuje konstruktivan sastanak 2. maja.

"Imao sam danas sadržajan, pozitivan razgovor s predsjednikom Vučićem. Složili smo se oko kontinuirane snage američko-srpskog partnerstva i zajedničkog fokusa na unapređenju dijaloga, posebice hitne potrebe za formiranjem ZSO. Očekujemo konstruktivan sastanak 2. maja u Bruxellesu”, napisao je Chollet na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Vučićem.

U sklopu priprema za taj sastanak posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Ateni s ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendijasom o dijalogu Beograda i Prištine.

Dendijas je na Twitteru napisao da je s Lajčakom u četvrtak razgovarao o napretku dijaloga Beograda i Prištine i EU perspektivi zapadnog Balkana, a Lajčak mu je zahvalio na interesiranju Grčke za zapadni Balkan i podršci zajedničkim naporima EU u regiji

"Cilj je utvrditi pravni status kosovskih Srba i srpske manjine na Kosovu. Vidimo ovo kao priliku da se nekako razjasni odnos između vlade u Prištini i kosovskih Srba. I ujedno definirati ulogu Srbije u podršci Srbima na Kosovu. To je osjetljiva tema, o tome se puno priča, ali za mene je važno da konačno počnemo definirati što zajednica znači, kakav će biti njen status, koje će biti njene ovlasti. Držat ćemo se postojećih europskih modela”, rekao je Lajčak u intervjuu slovačkom mediju "Dennikn", a uoči sastanka u Bruxellesu.