Napredak

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell saopštio je da je sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića završen dogovorom da se više ne razgovara o evropskom prijedlogu.

Borrell je rekao da će uskoro sadržaj prijedloga biti objavljen u javnosti.

“Obojica lidera su pokazala odgovorno ponašanje. Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da su se Kurti i Vučić složili da o evropskom prijedlogu, koji nosi naziv normalizacije odnosa Kosova i Srbije, više nije potrebno razgovarati. Neka se razumije da su Kurti i Vučić konačno prihvatili francusko-njemački plan. Tekst prijedloga bit će objavljen vrlo brzo”, naveo je Borrell na konferenciji za novinare.

Borrell je naveo da je ovaj korak napredak, navodeći da je prethodna godina utrošena na upravljanje krizama.

„Fokus sastanka je bio da se razgovara o prijedlogu EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Ovo je veliki napredak jer smo od prošlog ljeta uključeni u upravljanje krizama, fokusirajući se samo na krize, od krize do krize, pokušavajući kontrolisati krize na terenu. Sada tražimo trajno rješenje. Ovaj prijedlog Evropske unije odobrio je Vijeće Evrope i od tada se bavimo intenzivnom šatl diplomatijom. Lajčak je redovno putovao, bio je 10 puta u Prištini i 8 puta u Beogradu", rekao je on.

"Ovaj sporazum je za građane Kosova i Srbije, a ne za Evropsku uniju", izjavio je Borell.

Sljedeći sastanak biće 18. marta u Sjevernoj Makedoniji.