Reakcija

Unija Albanaca u Hrvatskoj reagovala je na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o Kosovu navevši da su razočarani.

“Rusi će se, jer su cinici, pozvati na aneksiju Kosova koju ja podržavam“ rekao je, a na pitanje ko je anketirao Kosovo odgovorio: „Međunarodna zajednica i mi. Ono je oteto od Srbije. Kosovo je izuzeto iz Srbije. Jesmo li priznali Kosovo. Ja stojim iza Kosova. Stojim ali kada je to napravljeno bez volje države kojoj Kosovo pripada, to je bila Srbija, odnosno Jugoslavija, koja nama nije bila prijateljska, baš nas je bilo briga“, rekao je Milanović.

Predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj kaže da je izuzetno iznenađen izjavom Milanovića.

„Poznavajući našu zajedničku prošlost, koju je Hrvatska prošla početkom '90-ih a Kosovo '98. i '99., duboko sam iznenađen i razočaran izjavom predsjednika Milanovića. Budući da su naša dva naroda vezana još iz rata u Hrvatskoj, kada su se Albanci dobrovoljno prijavili za obranu i stvaranju današnje Hrvatske, ovakva izjava nije primerena za naše duboke i prijateljske odnose koje smo do danas izgradili“, kaže se u saopštenju.

Dodaju da je Hrvatska među prvima priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske i političke odnose temeljene na partnerstvu, saradnji i njegovanju evropskih vrijednosti.

„Takođe, Hrvatska snažno podržava napore Kosova za njenim pristupanjem evroatlanskim integracijama i jačanju njenog položaja u jugoistočnoj Europi. Stoga, kao predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj se nadam da ćemo i dalje imati Hrvatsku kao partnera na našem evropskom putu i da će naše prijateljstvo samo jačati i više nas povezivati“, navodi se u saopštenju Unije Albanaca u Hrvatskoj.

Izvor: Kosovo Online