NE BIRA RIJEČI

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas se susreo s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i dao komentar na aktuelna dešavanja na Kosovu.

Milanović je na zajedničkoj konferenciji s predsjednicom Vjosom Osmani rekao da Srbija "mora dati neke odgovore" u vezi s napadom u Banjskoj.

"Naši su stavovi jasni, Srbija mora dati odgovore na neke stvari koje su očite i ne mogu promaći pozornosti ni malog djeteta. Neko mora dati odgovore, ne upirem prstom ni u koga, ali neko iza toga stoji. Ako ne bude nikakvih posljedica, to znači da čekamo sljedeći takav događaj, veće skale i magnitude. A to ne smijemo dopustiti", kazao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je kazao kako bi i neki drugi trebali upozoravati na problem Kosova, kao što to čini on, ali to ne čine jer možda imaju nekih ličnih interesa.

"Čitao sam što se dogodilo na Kosovu dok sam bio u posjetu hrvatskoj zajednici u Luisianni, gledao sam Vučićevu presicu koja je imala dramatsku obradu klasične grčke tragedije. Neke je stvari rekao, neke nije. Dužan je odgovore na te stvari”, kaže Milanović.

Povukao je paralelu s Prvim svjetskim ratom kazavši kako je Srbija uzdrmala svijet kad je u Sarajevu ubijen austrijski prijestolonasljednik te da se od Srbije tada tražilo nemoguće i da se sada to neće dogoditi.

"Mi smo u 2023. godini, imate grupu od stotinu muškaraca koja je došla opremljena. Uniforme mogu kupiti, skrojiti. Ali, oružje, obuka, snimke. Sve je to u dokaznom fondu kojima raspolaže Kosovo. Što sad? Pasuljanske livade, to nije IKEA, nije lunapark, da bi se tamo pripremao moraš imati amen in primatur vrhovnog poglavara Navire niz pitanja, to su odgovori koje Srbija mora dati. Sankcije? Ja sam protivnik sankcija. I Kosovo je pod nekim sankcijama.

Milanović je kazao kako u sankcije ne vjeruje, posebno u one protiv cijelih država.

"Sankcije Kosovu je donio Borrell koji uskoro odlazi, valjda, u penziju. On i njegova ekipica. Sankcije Kosovu su slika nekompetentnosti i gluposti koje ta ekipica radi u regiji", istakao je Milanović.