Viši savjetnik State departmenta

Viši savjetnik State departmenta Derek Chollet boraviće 11. januara u Prištini, a prethodno u Beogradu, u okviru posjete koja ima za cilj da podvuče trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju State departmenta.

Posjeta Cholleta Zapadnom Balkanu počeće će 11. januara, kada će doputovati u Skoplje, gdje će razgovarati sa predstavnicima vlade o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije.

"Nakon toga Chollet će posjetiti Prištinu i sa predstavnicima Vlade Kosova, ali i drugim političkim liderima i civilnim društvom razgovarti o naporima SAD da pomognu u unapređenju evroatlantskih integracija Kosova, kao i o dijalogu koji vodi EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje", navodi se u Saopštenju State departmenta.

Chollet će, nakon toga, 12. januara boraviti u Beogradu gdje će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj bezbjednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

"On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbjednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom", dodaje se u saopštenju.

Posjeta Cholleta Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Srbiji, kako navodi State department, traje od 11. do 13. januara.

Izvor: Kosovo Online