Komesar za proširenje EU

Komesar za proširenje EU Olivér Várhelyi istakao je da proces dijaloga Kosova i Srbije treba da se završi priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Srbije, i dodao da je to dug put, prenosi Euronews Srbija.

Várhelyi je dodao da za Srbiju nije opcija da ostane izvan režima sankcija koje je EU uvela Rusiji. On je ipak naglasio da ne treba zaboraviti da je Srbija u drugačijoj poziciji od ostalih zemalja Zapadnog Balkana zbog dijaloga Kosova i Srbije, koji treba da rezultira sporazumom.

To, prema njegovim riječima, Srbiju čini ranjivijom kada je reč o izloženosti Rusiji. Várhelyi je naglasio i da je Srbija saveznik EU i da je tako treba tretirati, ali i ukazao kakav bi mogao da bude kraj dijaloga Kosova IS rbije.

"Srbija je glasala uz nas kroz Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u osudama Rusije zbog onoga što čine u Ukrajini. Za mene je to veoma snažna politička poruka kada je riječ o sankcijama. Da, mi očekujemo da vidimo postepeno usaglašavanje u spoljnoj politici i nadam se iskreno da će do toga i doći. Ali prethodno moramo da vidimo kako ćemo osigurati bezbjednosne i garancije stabilnosti za Srbiju na dugi rok", rekao je Várhelyi.

Na pitanje šta bi trebalo da predstavlja završetak procesa dijaloga, Varhelji smatra da "svi znaju šta znači kraj tog procesa".

"Kraj procesa bi bilo priznanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije. Ali da bi se to dogodilo još je dug put pred nama", istakao je on.

Odgovarajući na pitanje kada će biti moguće da EU ukine vizni režim za građane Kosova, Várhelyi je rekao da očekuje odluku sljedećeg mjeseca.

"Nadam se da ćemo konačno moći da obezbjedimo to za Kosovo, posljednjoj zemlji ili entitetu u regionu koji ne uživa tu mogućnost", rekao je on.

Izvor: Euronews Srbija