Ambasador SAD u Srbiji

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill rekao je da mu nije poznat nikakav konkretan vremenski rok za postizanje sporazum Kosova i Srbije, ali da je pomak u dijalogu važan, prenosi Glas Amerike.

Hill je u intervjuu za Glas Amerike istakao da pitanje Kosova u nekom obliku mora da se riješi.

"Ne znam za neki konkretan rok, ali je utisak da dijalog traje jako dugo i da ga treba oživjeti. U tom smislu, zadovoljstvo nam je da vidimo posvećenost visokih evropskih zvaničnika, savetnika za nacionalnu bezbjednost Francuske i Njemačke koji su posetili region, ovo je veoma važno. I mislim da je sekretar Blinken želeo da naglasi našu želju da pomerimo ovo pitanje napred. Ima mnogo stvari na kojima želimo da radimo sa Srbijom i želimo da se pitanje Kosova na neki način riješi", naglasio je Hill.

Hill je na pitanje o francusko-njemačkom predlogu, koji je u Srbiji protumačen kao da Pariz i Berlin traže mjesto za Kosovo u UN, istakao da se Evropljani bave tim pitanjem. Ali, prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti su saglasni da razmotre prijedlog.

"Ne bih da govorim o specifičnostima, to zavisi od Evropljana. Ali mogu da kažem da Evropljani žele da se to pomjeri sa mjesta. Naravno, to su teška pitanja, ali je važno da obe strane shvate da se u Evropi dešavaju i druge stvari, na primer u Ukrajini, i vrijeme je za napredak po ovom pitanju. Predsjednik Vučić i premijer Kurti slažu se da se taj prijedlog ispita i vidi šta može da se uradi. Mislim da je predsjednik Vučić u više navrata rekao da je potrebno da obe strane nešto uzmu i daju", naglasio je Hill.

Izvor: Kosovo Online/VOA