Zamjenik premijera Kosova

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi rekao je da će insistirati da svako pravo koje Srbija traži za srpske građane na Kosovu, dobiju i Albanci u opštinama u Preševskoj dolini, prenosi Gazeta express.

Bislimi je istakao da će u dijalogu u Briselu važna tema biti garancija simetrije i jednakosti u pravima između albanskih građana u Preševskoj dolini i srpskih građana na Kosovu.

Bisilimi je tokom posjete Bujanovcu i Preševu rekao da pismo njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pokazuje da u ovom periodu treba donositi velike odluke, što znači postizanje konačnog sporazuma uz međusobno priznanje u centru.

"Mnogo je važno da se iskoristi period u naredne dvije godine u kome nema političkog intermeca ni na Kosovu, ni u Srbiji ni u drugim zemljama, kako bi se došlo do konačnog rješenja. I Kurti i Vučić su izabrani za neprikosnovene lidere svojih zemalja, a Scholz i Macron idu u tom pravcu, što pokazuje da je dobro donositi velike odluke u ovom periodu. Za nas velika odluka je zaključivanje konačnog sporazuma uz međusobno priznavanje u centru“, rekao je on, preneo je Lajmi.

Bislimi je govorio i o situaciji u opštinama u Preševskoj dolini. On je okrivio Beograd za depopulaciju regiona, rekavši da je došao trenutak "da se Evropi pokaže pravo lice Srbije".

„Malo je zastrašujuća brzina kojom je Srbija svojom politikom uspjela da izvede depopulaciju ovog regiona, ali mislim da je sada trenutak kada možemo da pokažemo cijeloj Evropi kako se u dolini vidi pravo lice Srbije, jer mislimo da nema regiona u Evropi gdje se građani 2022. godine još bore za udžbenike, za osnovna prava, za zastupljenost, makar minimalnu u državnim institucijama“, rekao je on.

U ovom trenutku, kako je dodao, postoje dva narativa.

"To je narativ Vlade Kosova koja ima za cilj da unapredi prava doline i narativ predsjednika Vučića koji nastavlja da ugnjetava dolinu", rekao je Bislimi.

On je rekao da se diskriminacija koja se vrši prema "dolinskim Albancima" ne dešava ni u jednoj zemlji u Evropi.

„Strašno je shvatiti da ni u jednoj ambulanti u Bujanovcu, rukovodioci nisu Albanci. Nema ih ni u većini škola, sudova u Preševu i Bujanovcu, jer su premješteni u Vranje. Jedini albanski vatrogasac je penzionisan i sada su svi vatrogasci srpski. Ova diskriminacija je bez presedana u Evropi i mislim da bi bilo neodgovorno da zatvorimo oči pred ovom situacijom“, rekao je on.

Ministarka obrazovanja Arberie Nagavci rekla je da se srednjoškolci i dalje suočavaju sa izazovima u pogledu nedostatka udžbenika.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express/Lajmi