Na nastavak dijaloga

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobili su poziv od šefa evropska diplomatije Josepa Borella da dođu u Brisel i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz evropskih izvora.

Izvori u Briselu upozoravaju da su tenzije direktna posljedica nedostatka volje lidera da sjednu za stol i nastave briselski dijalog. Zvaničnici u Briselu su podvukli da je bilo planirano da se održi nova runda na nivou lidera prije početka ljetnjih odmora u EU.

"Zbog te činjenice (što nije došlo do susreta) mi sada imamo tenzije. Tenzije koje imaju potencijal eskalacije jer mi imamo ponovo tačku paljenja. Svaki odgovorni političar bi seo u avion i došao što je prije moguće u Brisel da bi pronašao rješenje", rekao je za RSE jedan evropski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Kako je potvrđeno u Briselu, predstavnici EU su bili u stalnom kontaktu sa Prištinom i Beogradom u toku nedjelje, 31. jula, dok su trajale tenzije zbog odluke Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Odluka je trebalo da se primjenjuje od 1. avgusta 2022. ali zbog tenzija na sjeveru Vlada Kosova je odlučila da odloži primjenu za mjesec dana, odnosno od 1. septembra ove godine. Pod uslovom da barikade koje su lokalni Srbi postavili na sjeveru Kosova prema dva prijelaza budu uklonjene.

Evropski šef diplomatije Borell je u noći između 31. jula i 1. avgusta pozvao na hitno uklanjanje barikada na sjeveru i pozdravio odluku Vlade Kosova da odloži primjenu odluke.

Izvor: RSE