Trajna boravišna dozvola

Njemačka priprema novi zakon o migracijama koji daje šansu svima koji su u zemlji živjeli pet godina da dobiju trajnu boravišnu dozvolu, a očekuje se da stupi na snagu na jesen, nakon izglasavanja u Bundestagu, rekao je urednik Deutsche welle Bahri Cani, prenosi RTK live.

On je pojasnio detalje u vezi sa ovim nacrtom zakona navodeći da je riječ o nacrtu zakona koji je odobrila njemačka vlada, ali još ne i Bundestag. Prema njegovim riječima, ovaj predlog zakona će stupiti na snagu nakon što bude odobren u Bundestagu, što se očekuje na jesen.

"Ovaj nacrt zakona uglavnom koristi tražiocima azila koji su u Njemačkoj pet ili više godina, kao i radnicima sa kvalifikacijama. Tražioci azila će imati koristi u smislu da će dobiti godinu dana mogućnosti da nađu posao i dokažu još neke uslove koje moraju da ispune da bi stekli pravo na stalni boravak. Što se tiče kvalifikovanih radnika, spajanje porodice im je moguće", rekao je on.

Cani je dodao da azilanti koji žive u Njemačkoj sa dozvolom za privremeni boravak moraju da dokažu da imaju posao i da mogu da žive bez državne pomoći i da su naučili njemački jezik.

On je napomenuo da je ovo samo prvi korak ovog nacrta zakona jer Njemačka planira i druge izmjene i reforme zakona o imigraciji.

"Planirano je da se omogući da ljudi koji žele da dobiju njemačko državljanstvo ne moraju da odustanu od sadašnjeg državljanstva, kao što je sada", kazao je Cani.

Izvor: Kosovo online/RTK live