Specijalni predstavnik EU za dijalog

Došao sam u Prištinu i Beograd sa idejom da sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Aleksandra Vučića pripremimo već u julu, jer smatramo da osim nivoa glavnih pregovarača koji funkcioniše, treba da se podignemo na nivo lidera, izjavio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, prenosi RTV.

On je u intervjuu za najnoviji broj magazina Nedeljnik rekao da i kod Vučića i kod Kurtija postoji raspoloženje za tako nešto.

Osvrćući se na razgovore u Briselu od prije dvije nedjelje, kojima predstavnici Zapadnog Balkana listom nisu bili zadovoljni, istakao je da je važno da ovde bude uspješna regionalna saradnja.

"Teško je uvjeriti evropske lidere da ste spremni da funkcionišete u porodici od 27, ako imate problem u porodici od šest", rekao je Lajčak.

Govoreći o sve manjem evrovcentrizmu u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana, a posebno Srbiji, rekao je da za to postoji i odgovornost Evropske unije, prije svega zato što je proces proširenja počela da posmatra kao tehničku stvar.

S druge strane, ukazao je na to da i sa Balkana vidi i čuje da je samo EU odgovorna.

"A nije tako. Svaka zemlja u regionu ima svoje domaće zadatke i zna šta još treba da ispuni. Da krivimo Brisel - pa, to neće da nas dovede u EU. I toga treba da budemo svijesni", rekao je Lajčak, prenosi Tanjug.

Upitan da li projekat "Otvoreni Balkan" vidi kao pokazatelj da balkanska porodica može da funkcioniše, odgovorio je da EU stoji na stanovištu da je regionalna saradnja poželjna i dobrodošla.

Nije krio da je u početku bilo pitanja zašto je "Otvoreni Balkan" potreban kada ima već dovoljno formata, ali da se vidi entuzijazam zemalja koje učestvuju u njemu i da je EU sprema da ga podrži.

"Imamo samo dva uslova. Jedan je da taj projekat bude inkluzivan, da niko nije isključen iz njega, drugi - da sve o čemu se dogovara bude bazirano na evropskim standardima, da pomaže na evropskom putu", naveo je Lajčak.

Dodao je da bi bilo dobro da se, umjesto polemike, fokusira na konkretne rezultate i da je ovaj projekat, ako se pokaže kao koristan, dobrodošao.