Premijer Albanije

Dokaz albanskom premijeru za taj stav je to što BiH još nije dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Premijer Albanije Edi Rama ocijenio je u srijedu da to što Bosna i Hercegovina još nije dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji pokazuje da „EU umjesto vizije vodi inercija događaja“, prenosi agencija Beta.

Rama je u intervjuu za Novi Magazin rekao kako u potpunosti podržava odluku EU o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, te kako ne razumije zašto takva odluka nije donijeta u slučaju BiH.

„Nadamo se da neće biti potreban još jedan rat da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata“, naveo je šef albanske Vlade.

On je dodao kako bi volio da EU slijedi viziju svojih osnivača ka „punoj implementaciji“ evropskog projekta koji uključuje i „punu integraciju Zapadnog Balkana“.

Srbija će morati priznati Kosovo

Rama je ocijenio da je najozbiljniji problem Srbije na duži period to što nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu i smatra kako će ona morati to uraditi zbog svoje budućnosti.

„U jednom trenutku Srbija će morati priznati Kosovo i osloboditi se tereta koji ne bi trebao predugo podrivati svijetlu budućnost vaše zemlje. Razumijem poteškoće u rješavanju tako gorućeg pitanja, ali Kosovo je zauvijek nestalo“, rekao je.

On je ocijenio kako u dijalogu Beograda i Prištine na obje strane ima „mnogo nevoljnosti“ i da je pomirenje nemoguće bez „bolnog i strpljivog procesa dijaloga“.

Rama smatra kako odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu „neće biti dobro“, te dodao kako to ne znači da Srbija podržava rusku agresiju, jer se “tri puta zaredom svrstala u red demokratskog svijeta glasajući protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama”.