Potrebna pojačana dinamika

Predstavnik Grupe za pravne i političke studije Arber Fetahu ocjenio je da politički dijalog između Kosova i Srbije na visokom nivou treba da ima pojačanu dinamiku, posebno nakon zahtjeva njemačkog kancelara Olafa Scholza da sporazum treba da sadrži međusobno priznavanje i podršku Evropskog parlamenta, prenosi Telegrafi.

Fetahu je za Kosovo press ocjenio da je dijalog na visokom nivou u ćorsokaku, ali da je važno da Kosovo ne bude strana koja blokira u ovom procesu i ne odbija sastanke.

"Iz izjava se vidi da je Kosovo spremno da učestvuje na sastancima, ima nekih prijedloga. Takođe, dobrodošao je zahtjev za napretkom, kada se pominje da epilog dijaloga treba da bude obostrano priznanje. Biće dodata dinamika i zahtjev obe strane da sjednu za sto. Sada, ovim izjavama iz Njemačke, rezolucijom Evropskog parlamenta i izjavama Sjedinjenih Država, Kosovo ima snažnu polugu u dijalogu, jer je priznanje već dio javnog diskursa", kaže Fetahu.

Poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi kaže da je potreban veći intenzitet u dijalogu sa Srbijom, iako je kritična prema dosadašnjem pristupu kosovske strane.

"Do sada smo imali tehnički dijalog, nismo imali ozbiljan dijalog. Nije bilo transparentnosti po pitanju dijaloga. O sastancima Kabineta premijera čuli smo samo preko medija. Takođe, ministar spoljnih poslova danima nije odgovarao na poziv o tome šta se dešava sa spoljnom politikom. Dok nam potpredsjednik Vlade svaki put kada dođe nije dao ništa jasno, nešto što ima veze sa pitanjem dijaloga", naglašava ona.

Sa druge strane, poslanik pokreta Samoopredjeljenja Haki Abazi kaže da je jedina taktika Srbije odlaganje dijaloga.

"To je jedina taktika koju je Srbija koristila, kupujući vrijeme. Ali mislim da se ovo završava kao poglavlje, jer i Brisel, i Berlin i Vašington su jasni da Srbija nema političku volju da ide naprijed ka transformaciji kako bi bila dio Evropske unije. Ovo je bila igra i nedostaje politička volja. Dok su stavovi Srbije potpuno drugačiji od onoga što je rečeno i obećano, bilo da su bilateralni i u okviru dijaloga", rekao je on.

Sljedeće nedjelje najavljen je sastanak na nivou glavnih pregovarača dijaloga u Briselu.

Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak ove nedjelje na Prespanskom forumu u Sjevernoj Makedoniji izrazio je optimizam za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, aludirajući na energetski sporazum na sjeveru Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi