Da ne traje u nedogled

Profesor međunarodnih odnosa na Oksfordskom univerzitetu Richard Caplan izjavio je da ne vidi opasnost da se rat u Ukrajini proširi na Kosovo, kao i da je zabrinut da Kosovo i Srbija idu ka zamrznutom konfliktu, poput Kipra, koji traje u nedogled, prenosi Gazeta express.

On kaže da su između Kosova i Ukrajine tri zemlje NATO - Bugarska, Rumunija i Mađarska i da bi njih snažno branile sve države članice NATO ako bi se rat proširio na njihove teritorije.

"Štaviše, ne izgleda da Rusija pobjeđuje u Ukrajini. Sasvim suprotno. I pored komentara da Rusija ima interes da napadne Kosovo (i Bosnu i Hercegovinu) preko Srbije i Republike Srpske, ne mislim da postoji ozbiljan rizik", navodi Richard Caplan u intervjuu za Gazetu express.

Povodom normalizacije odnosa Kosova i Srbije, Kaplan je naveo da, s obzirom na to da je Kosovo tek podnelo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, čemu se Srbija protivi, možda nije pravi trenutak za bilo kakav značajniji diplomatski razvoj u odnosima između Kosova i Srbije.

"Očekujem da će Evropska unija i SAD nastaviti da insistiraju da Kosovo sprovede asocijaciju opština sa srpskom većinom sve dok ne izvrše pritisak na Srbiju da normalizuje odnose sa Kosovom, što će dovesti do priznavanja Кosova. Problem je u tome što obe države - i njihovi lideri - mogu da tolerišu uporni zastoj, čak i ako je jasno da bi obe zemlje - i njihovo stanovništvo - imale koristi od postizanja sporazuma", naveo je Caplan.

Na pitanje kako je video paralelu koju je ruski predsjednik Vladimir Putin povukao između istočnih regiona Ukrajine i slučaja Kosova, Caplan kaže da je Putin u nekoliko navrata pomenuo Kosovo da bi podržao svoje postupke i da se u govoru koji je održao 21. februara osvrnuo na NATO bombardovanje Jugoslavije.

"Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov naveo je NATO bombardovanje kao presedan i opravdanje za poteze Rusije da zaštiti stanovništvo Donbasa. Velika razlika je, naravno, u tome što dok su kosovski Albanci bili vidljivo napadnuti 1998. i 1999. godine i to je u to vrijeme bilo dobro dokumentovano, rusko stanovništvo u Donbasu nije se suočilo sa takvom prijetnjom. Navodni genocid je bila čista izmišljotina", rekao je Caplan.

Caplan je, na pitanje da li bi SAD trebalo da budu direktno uključene u proces dijaloga, naveo da SAD neće preuzeti vođstvo.

"Može se samo nagađati, ali je moguće da bi EU i SAD uspjele ako bi se zajedno zalagale za sveobuhvatan sporazum. Ali pitanje je da li bi Vučić i Kurti bili voljni da se upuste u takav proces", naveo je Caplan.
 
On smatra da određivanje roka za konačni dogovor u dijalogu Kosova i Srbije ima smisla samo ako postoji kazna za nepoštovanje.

"I kakva bi bila kazna u ovom slučaju? Zapad ne može da nametne dogovor stranama. Ali nisam zabrinut da će Zapad, posebno EU, izgubiti interesovanje za ovo pitanje. Zašto? Jer bi region inače ostao crna rupa u Evropi, što za EU nije prihvatljivo. Svi su saglasni da je budućnost Srbije i Kosova u EU. Moja briga nije ravnodušnost, brine me da ovo postaje zamrznuti konflikt – poput Kipra – koji traje u nedogled", rekao je Caplan.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express