NJEMAČKI MEDIJI

Na posljednjem beogradskom prosvjedu protiv rata u Ukrajini bilo je mnogo ruskih doseljenika, primjećuje reporter njemačkog lista Frankfurter Rundschau. Među njima je bio jedan čelist koji je po izbijanju rata izgubio posao u orkestru u Sankt Peterburgu, prenosi Deutsche Welle.

“Otpušten sam jer sam pred kolegama iznio mišljenje o ratu”, rekao je za njemački list. Porodica  njegove majke i supruga potječu iz Ukrajine.

“Zapravo smo već poslije aneksije Krima htjeli emigrirati iz Rusije. Rat u Ukrajini bio je kap koja je prelila čašu.”

Kako piše list, hiljade Rusa koji emigriraju sada su u Beogradu.

“Rusima ne treba viza za ulazak u Srbiju. Srbija, kandidat za EU, ne sudjeluje u sankcijama EU. Od početka marta je više od 300 firmi, prvenstveno u IT sektoru, prebacilo sjedišta iz Rusije ili Ukrajine u Srbiju.”

U beogradskim bankama kažu da sve više Rusa otvara račune, a mediji procjenjuju da ima 20.000 do 30.000 došljaka.

Kako navodi frankfurtski list, “došljaci ipak u rusofilnoj Srbiji ne nailaze na predrasude, za razliku od onih koji odlaze u zapadnoeuropski egzil. U Srbiji se ne moraju pravdati za Putinov rat koji ionako mahom osuđuju. Umjesto toga ih muči sasvim drugi fenomen – u Beogradu nailaze na domaće Putinove obožavatelje.”

Muzičar iz Sankt Peterburga kaže da mu je drago što u Beogradu smije prosvjedovati protiv rata, ali da je šokiran što se ovdje prodaju majice s Putinovim likom i što ih ljudi dobrovoljno nose.

Izvor: Deutsche welle