Ilegalan prelazak granice

Ruski državljani, koje su kosovske vlasti privele prije nekoliko dana zbog ilegalnog prelaska granice osuđeni su i potom deportovani sa Kosova, prenosi Radio slobodna Evropa.

Policija Kosova saopštila je 6. maja da su dvoje Rusa zaustavili na prijelazu Jarinje gdje su stigli iz Niša zbog neposedovanja kosovskih viza.

Profesor Kusam Azam (57) i ginekolog Elena Azam (55 godina) osuđeni su na po 250 eura, rekao je zvaničnik Osnovnog suda Sjeverne Mitrovice u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

"Oni su osuđeni na osnovu člana 140. Krivičnog zakona Kosova. To je kazna od 250 eura, odnosno zatvor od šest dana. Ovo je pravna stvar i sud je izrekao kaznu definisanu zakonom", rekao je službenik Osnovnog suda Sjeverna Mitrovica.

Svi državljani Rusije, uključujući i one sa diplomatskim pasošima, koji žele da uđu, prođu ili ostanu na Kosovu, moraju imati vizu.

Ta odluka doneta je 2022. godine, a do tada je ruskim državljanima sa diplomatskim i službenim pasošima bio dozvoljen ulazak, tranzit i boravak do 15 dana na teritoriji Kosovo bez vize.

Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, a Ruska kancelarija za vezu u Prištini otvorena je 2005. godine, iako njena aktivnost nije mnogo vidljiva.

Izvor: Kosovo Online/RSE