Upozorava na ruski uticaj na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Austrije Alexander Schallenberg zatražio je viznu liberalizaciju za Kosovo i perspektivu članstva Kosova i Bosne i Hercegovine u EU i pozvao Uniju da što prije otvori pregovore o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, pod francuskim predsjedavanjem, prenosi Abcnews.al.

"Pitanje je da li će ovih šest zemalja Zapadnog Balkana ostati na evropskom putu demokratije i slobode ili ne", rekao je Schallenberg, podsjećajući na uticaj Rusije, Kine i drugih zemalja u regionu.

Naveo je da EU ne treba da zaboravi da su prethodni procesi članstva doveli do jačanja demokratskog razvoja u današnjim državama članicama.

"Bez članstva u EU, istočnoevropske zemlje bi danas vjerovatno bile u još težoj situaciji", rekao je Schallenberg, misleći na Rusiju.

On je o Zapadnom Balkanu govorio na donatorskoj konferenciji u Berlinu za pomoć Moldaviji, maloj zemlji od samo 2,6 miliona ljudi koja je do sada zbrinula 370.000 izbjeglica.

"Rusija ne gleda samo u Ukrajinu, već i na južni Kavkaz, Zapadni Balkan i Republiku Moldaviju", naglasio je austrijski ministar spoljnih poslova, prenosi Reuters.
 
Izvor: Abcnews.al/Kosovoonline