Srbija ima hegemonističke težnje ka regionu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da ne postoji previsoka cijena za odbranu demokratije i ponovo optužila Srbiju da ima "hegemonističke namjere" prema regionu.

Ona je na Twitteru objavila da je u intervjuu za Times radio poručila da "svi treba da podrže Ukrajinu i imperativ da se Kosovo pridruži NATO-u s obzirom na rastuću zabrinutost za bezbjednost u regionu".

"Oni ne žele samo Ukrajinu, oni traže naš demokratski način života, zbog čega su životi svih nas u pitanju", navela je Osmani.

Osmani je retvitovala objavu Times radija sa dijelovima njenog intervjua u kojima tvrdi da niko bolje od građana Kosovaa ne razumije kako je živeti pored susjeda u kome je na vlasti diktatorski režim.

Upitana da kaže zašto je zabrinuta da bi kriza u Ukrajini mogla da destabilizuje region, rekla da je očito da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić igra po uputstvima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ako pogledate destabilizujuće poteze koje je Srbija u prethodnih nekoliko mjeseci preduzela protiv Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i sa ciljem ka drugim zemljama regiona, to pokazuje da su namere mnogo više nego teritorijalno širenje. To su hegemonističke namjere i pokazuju da se njihove strategije nisu promjenile. Oligarsi u ovim zemljama mogu da se promjene, ali namjere Srbije i Rusije se prema regionu ne mijenjaju", rekla je Osmani.

Dodaje da se u većini slučajeva to završava ljudskom patnjom i uništavanjem.

"Vjerujem da je izuzetno važno, posebno za EU da uvidi šta jasno i glasno govori Srbija , da podržavaju ruske, ne vrijednosti EU, ne vrijednosti zemalja poput SAD i Velike Britanije", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online