Proces proširenja

NATO kroz proces proširenja vojne alijanse ne vrši pritisak na pojedine države da postanu članice, već je proširenje proces po principu "otvorenih vrata" za sve one koji žele da uđu i voljni su da ispune kriterijume, navodi NATO u saopštenju, prenosi Zeri.

Trenutno u regionu Zapadnog Balkana jedino Kosovo, Srbija i Bosna i Hercegovina nisu članice NATO-a.

Srbija je odlučila da ne postane članica NATO-a, ali je partner ovog saveza. Beograd je uključen u NATO-ov program Partnerstvo za mir i sarađuje sa alijansom.

Bosna i Hercegovina je takođe članica Partnerstva za mir, dok NATO kroz svoju misiju ima dodatnu ulogu u ovoj zemlji.

Sarajevo je sa NATO-om pokrenulo takozvani Akcioni plan za članstvo, koji je u alijansi poznat pod akronimom MAP, međutim zbog unutrašnje političke strukture, BIH još uvijek nema jasan stav o budućem članstvu u NATO-u.

U formalnim odnosima sa NATO, Kosovo ima najveće prepreke u pogledu mogućnosti integracije.

Pošto četiri zemlje članice NATO-a – Grčka, Rumunija, Španija i Slovačka – još uvijek nisu priznale nezavisnost Kosova, Kosovo nije moglo formalno da započne svoj put ka članstvu.

"Imamo formalne prepreke, ali smo našli neke načine da pomognemo Kosovu da se postepeno priprema za integraciju. To se radi kroz individualni angažman nekih zemalja članica, gdje NATO ne može da se angažuje kolektivno", rekao je diplomata jedne NATO članice za Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Kosovo Online/Zeri