Američki analitičar za Balkan

Američki analitičar za Balkan i profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer smatra da je postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine u toku ove godine nedostižno, prenosi Koha.

On je ocjenio da ne vidi nikakav znak od rukovodstva ni Beograda ni Prištine da se sprema za konačni sporazum, kao i da je dijalog zastao u unutrašnjoj politici.

“Ni predsjednik Vučić ni premijer Kurti ne vide nikakvu korist od sporazuma, posebno od sveobuhvatnog sporazuma", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo je pod pritiskom za sporazum, ali ista sudbina, prema njegovim riječima, imaće i Srbija.

Kako je rekao, dobro je da se pitanje nestalih odmah riješi i da je neshvatljivo kako to pitanje još nije riješeno.

"Ne razumijem zašto pitanje nestalih nije riješeno. To je standardna procedura za rješavanje takvih pitanja nakon rata. Najbolje je to uraditi odmah. Dvadeset godina nije malo", rekao je on.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, on je naveo da kada bi Srbija bila spremna da prizna Kosovo i odbrani svoje članstvo u Ujedinjenim nacijama i ZSO u skladu sa Ustavom Kosova ono ne bi djelovalo tako uznemirujuće kao danas.

Govoreći o posjeti specijalnog predstavnika SAD Gabriela Escobara i izaslanika EU Miroslava Lajčaka Kosovu, Serwer je kazao da bi oni trebalo da prate sprovođenje prethodnih sporazuma.

"Mislim da je sada put napred ono što je funkcionisalo u prošlosti - fokusiranje na pitanja koja donose stvarnu korist građanima obe zemlje. Ovo je funkcionisalo pre 2013. Takođe mislim da postoji velika potreba da se prati primjena prethodnih sporazuma. EU i SAD to moraju da rade zajedno", rekao je on.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline