Trideset godina već

Sve što se sada može čuti u javnom prostoru kako su "svi krivi za krizu u Bosni i Hercegovini osim Srba", kako "muslimani šalju ratnohuškačke poruke i prizivaju rat", kako se "Srbi samo brane da se ne bi ponovio genocid iz Drugog svjetskog rata", "SDA je htjela rat"..., govorio je osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Stoga, treba podsjetiti na neke od njegovih izjava, koje danas kao mantru ponavlja kako član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ekipa oko njega, tako i državnici iz susjedne Srbije, od Aleksandra Vučića preko Aleksandra Vulina do Ane Brnabić.

Tokom suđenja u Haškom tribunalu Karadžić je u sudnici govorio:

- Za rat u Bosni i Hercegovini krivi su svi osim Srba

- Nisam ni za šta kriv, postupao sam isključivo u skladu sa ustavom, zakonima i međunarodnom pravu

- Jedinice pod mojom komandom počinile su marginalne i izolirane incidente čijim se počiniteljima odmah sudilo

- Muslimani su izazivali velika samoubistva, odnosno ubistva svog naroda

- Moja ratna strategija bio je plan kojim je trebalo spriječiti muslimane da preplave teritoriju na kojoj su živjeli Srbi, odnosno planine na koje su Srbi pobjegli kada su provalili Turci.

- Uzroke rata u BiH treba naći u Drugom svjetskom ratu. Srbi su zapravo od 1992. do 1995. ratovali zbog zločina koje su pola stoljeća ranije počinile ustaše.

- Bio sam isključivo zagovornik mira, u BiH sam pokušavao ishoditi administrativno grupiranje kao u Švicarskoj, a ne etničku homogenizaciju. Zagovarao sam zaštitu Hrvata i Bošnjaka koji su se zatekli na teritoriji pod srpskim nadzorom.

- Nikad ništa nisam imao protiv muslimana i Hrvata. Zabluda je da su Srbi u BiH počeli rat

- Srbi su se posljednji naoružali u BiH. Odbrambeni rat je bio sve vrijeme.

- Zavjereničko jezgro u SDA od Mladih muslimana se držalo samo tog rješenja koje obezbjeđuje samo rat. A to rješenje je suverena i nezavisna BiH, sto posto naša. Muslimani su htjeli za sebe, to hoće i danas, a to će htjeti uvijek dok se ne kodifikuje granice entiteta u BiH i ingerencija ili se ne raziđemo na miran način.


Faktor