Odbacite govor mržnje

Velika Britanija podržava težnje Zapadnog Balkana ka evroatlantskim integracijama, a pomirenje i dobrosusjedski odnosi ostaju centralni za postizanje ovog cilja i za održavanje stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju britanske vlade, poslije sastanka ministarke spoljnih poslova Liz Truss sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana.

Velika Britanija je pozvala političke lidere u regionu da odbace govor mržnje, da osude svako veličanje počinilaca genocida i ratnih zločina i da poštuju presude međunarodnih i domaćih sudova.

U saopštenju Vlade se navodi da je do sastanka došlo jer su tenzije na Balkanu dostigle vrhunac. Navodi se i da je visoki predstavnik ukazao da je Bosna i Hercegovina trenutno suočena s najvećom egzistencijalnom opasnošću u posleratnom periodu.

"Takođe postoji veliki rizik od produbljivanja podjela i sukoba. Zajedno sa međunarodnim partnerima, Velika Britanija radi na otklanjanju prijetnji stabilnosti, nakon 26 godina napretka koji je jedva postignut u Bosni i Hercegovini“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je o situaciji bilo riječi i na sastanku ministara spoljnih poslova sedam svjetskih velesila, koji je održan tokom vikenda u Liverpulu.

„Velika Britanija ostaje fokusirana na postizanje pomirenja na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

Ministarka spoljnih poslova Liz Truss ugostila je ministre spoljnih poslova Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Izvor: Kosovo Online