Zloupotrebljavanje situacije

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Srbija uslovila neke afričke zemlje da ne priznaju Kosovo nudeći im ruske vakcine u vrijeme kada su se suočavale sa nestašicom cjepiva, prenosi Klan Kosova.

Osmani je to izjavila na Međunarodnom bezbjednosnom forumu u Halifaksu, u Kanadi. Ona je rekla i da su autokratske zemlje poput Rusije zloupotrebile situaciju pandemije i distribuciju vakcina.

„Rusija je poslala mnogo ruskih vakcina u Srbiju. Srbija je zainteresovana da se bori protiv nezavisnosti Kosova, a mnoge zemlje u Africi nisu imale vakcine. Srbija je koristila ruske vakcine tako što ih je poslala u nekoliko zemalja u Africi, rekavši im daćemo vam vakcine ako ne priznajete Kosovo“.

„Oni (Srbija) kažu da je ovo uspjelo, ali mi nemamo zvanično saopštenje nijedne od ovih zemalja iz Afrike. Ovo je učinilo da zemlje sa autokratskim režimima poput Rusije i Srbije izgledaju dobro, jer su mnoge zemlje kojima je zaista bila potrebna pomoć, kao što su neke zemlje u Africi i Aziji, pokušavale da nabave dovoljno vakcina", navela je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova