Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja u Sjevernoj Makedoniji Xhelal Neziri kaže da ostavka Zorana Zaeva nakon izbornog neuspjeha njegovog SDSM može da bude znak da se sada već bivši premijer povuče iz politike, prenosi Klan Kosova.

Neziri je rekao da se ne mogu isključiti opšti izbori nakon ostavke Zaeva, ali da ih nijedna stranka ne želi i naveo da će Sjeverna Makedonija vjerovatno imati albanskog premijera.

"Zaev se izgleda potpuno povlači iz politike. U nacionalnu politiku ušao je 2013. godine, kada je preuzeo rukovodstvo SDSM-a, doveo ga na vlast 2016. godine nakon ozbiljne političke i bezbjednosne krize objavljivanjem slučaja prisluškivanja, riješio problem sa Grčkom i ušao u NATO", rekao je Neziri.

Naveo je da je Zaeva najviše pogodio francuski veto 2019. godine zbog zahtjeva za novom metodologijom procesa pristupnih pregovora, a nedavno i bugarski veto.

"Uspio je da uvede Sjevernu Makedoniju u NATO, ali nije uspio sa EU. Osjećao se kao da ga je Brisel izdao, a obećao mu je brzu integraciju ako riješi istorijske probleme sa Atinom i Sofijom. Zaev je platio cijenu za nedostatak rezultata u ovom pogledu", navodi Neziri.

Smatra da je velika vjerovatnoća da će, ako se ide na široku koaliciju sa četiri glavne stranke u vladi, premijer Sjeverne Makedonije biti Albanac.

"Naročito kada se vlada suoči sa još jednim osjetljivim pitanjem za etničke Makedonce – sporazumom sa Bugarskom o makedonskoj istoriji i jeziku. Ako se ova koalicija SDSM-DUI nastavi, onda će po dogovoru 100 dana prije izbora zemlja imati albanskog premijera", rekao je Neziri.

Ocjenio je da je teško ponoviti model premijera kakav je Zoran Zaev u pogledu regionalne saradnje.

Neziri kaže da je Zaev uspostavio otvorene odnose sa Albancima u Sjevernoj Makedoniji i da ima mnogo prijatelja na Kosovu.

"Zaev je izgradio otvorene odnose sa Albancima u Sjevernoj Makedoniji i regionu. Na Kosovu ima mnogo prijatelja. Ne vjerujem da se profil premijera poput njega može ponoviti kada je u pitanju regionalna saradnja", rekao je Neziri.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova