Prva je žena poslije 30 godina

Tokom izborne kampanje SDSM je optužio da Arsovska ima bugarsko državljanstvo, tražeći da napusti izbornu trku.

Za Floriana Biebera, profesora na Univerzitetu u Grazu i koordinatora Savjetodavne grupe za Balkan u Evropi (BiEPAG) gubitak SDSM-a i Zorana Zaeva na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji kombinacija je više faktora – posljedica vlastitih grešaka Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), zastoj reformskog procesa, loše kampanje, ali i zbog neuspjeha Brisela da otpočne pregovore sa Sjevernom Makedonijom o pristupu Evropskoj uniji, jer se tome protivila Bugarska.

U ostavci premijera Zaeva Biber vidi dobru u lošu vijest. „Dobra, dati ostavku bez da postoji potreba za to je rijedak korak političke hrabrosti i pokazuje da je moguće preuzeti političku odgovornost. Loša je da je opozicija nerekonstruirana, nacionalistička i pro-Orban“, rekao je Biber, prenosi MIA.

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, proglasila je sinoć pobjedu. Bit će to prva žena na čelu makedonske prijestolnice od nezavisnosti.

„Poslije teških borbi, u ovoj kampanji moj protivnik nije bio samo stari gradonačelnik, već i premijer u odlasku. Na moje veliko zadovoljstvo, Skoplje prvi put poslije 30 godina ima ženu gradonačelnicu“, rekla je Arsovska nakon izborne pobjede.

Po profesiji pravnica, dodatno školovala na Univerzitetima Oxford i Sheffield, Arsovska je u drugom krugu za gradonačelnika pobijedila kandidata vladajućeg SDSM-a Petra Šilegova.

Ko je Danela Arsovska?

Iza nove gradonačelnica Skoplja je višegodišnje iskustvo u poslovnom svijetu i privredi, u Sjevernoj Makedoniji ali i u međunarodnim organizacijama. Jedna je od osnivačica Asocijacije žena preduzetnica Sjeverne Makedonije, 2014. godine je birana i za predsjednicu Privredne komore Sjeverne Makedonije.

Tokom izborne kampanje SDSM je optužio da su Arsovska i njen suprug od bugarskih vlasti dobili 2011. godine državljanstvo Bugarske, što je Arsovska odbacila.

„Posljednjih deset godina Danela Arsovska ima rezervnu otadžbinu. Za čije interese ona radi?“, optužio je optužbe SDSM-a, tražeći da napusti izbornu trku.

Nacionalistička i najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE pala je 2016. godine zbog brojnih korupcijskih afera. Njen bivši lider Nikola Gruevski, koji je deset godina bio na mjestu premijera, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog korupcije, gdje je dobio zaštitu Viktora Orbana, no ta se stanka ponovo pobijedila na lokalnim izborima u nedjelju, kada je održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike u općinama u kojima oni nisu izabrani u prvom krugu.