Do Južne Mitrovice za 200 eura

Saznanja o migrantskoj ruti koja ide preko Kosova u Srbiju postoje već neko vreme. Do skoro je bila minimalna, jer se primarno prelazilo preko Sjeverne Makedonije u Srbiju. Sada je to drastično intenzivnije i značajan broj migranata koristi ovu rutu.

Tunel na pruzi Raška – Sjeverna Mitrovica, praktično je posljednja stanica za pripremu migranta prije nego što uđu u Srbiju.

O migrantskoj ruti preko Severa Kosova do sada se vrlo malo govorilo. Ali, ona je pojačana u poslednjih godinu dana.

Uglavnom je koriste mladići starosti između 20 i 25 godina koji dolaze iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Alžira, Maroka… Kreću se u grupama koje imaju svoje vođe. I to rade vrlo oprezno, zaobilazeći vojsku ili policiju ukoliko ih primjete. Najčešće putuju u jutarnjim ili večernjim satima.

"Mi smo iz Sirije. Krenuli smo u Holandiju. Ne znam u kojoj ćemo zemlji završiti. Nadam se u zapadnoj Evropi", kaže jedan mladi Sirijac.

Može se nagađati zašto je ova ruta intenzivirana, a ono što se može uzeti kao potencijalni uzrok jesu žičana ograda koju Srbija gradi prema Sjevernoj Makedoniji.

Balkanska ruta preko Kosova, migrantima ranije nije bila primamljiva. U posljednje vrijeme sve su češće grupe koje ovuda prolaze. Prugom koja povezuje Kosovo i Srbiju svakoga dana prolaze grupice migranata i idu ka Raški. Odatle organizovano putuju na sjever te zemlje, gdje čekaju svoju šansu da uđu u neku od zemalja EU.

Kako je ekipa N1 saznala, grupe stižu brodovima do Skadra, a onda kreće njihov kopneni put iz Albanije. Dolaze do Južne Mitrovice, a onda put ka Srbiji nastavljaju upravo tom prugom.

Grupa migranta koju je ova televizijska ekipa srela ne želi da o svom putovanju govori ispred kamerama. Ali su ispričali da su putovanje započeli iz Turske. Kako su kazali, postoje i organizovani prevozi od Albanije do Kosova, a takva tura košta 150 do 200 eura po osobi. Pojedini migranti su ispričali da putuju i dva mjeseca do Srbije.

Na ruti preko Albanije i Kosova nema migrantskih kampova, pa tako nema ni humanitarnih organizacija koje bi im pomogle. Uzdaju se isključivo u svoju sposobnost da pređu zacrtani put. Jedno "putovanje" migranta do željenog cilja u EU može da potraje mjesecima, pa i godinama.