Dokumentarac

Kakva je bila uloga Srpske pravoslavne crkve (SPC) tokom pripreme i trajanja rata na području bivše Jugoslavije? Šta je to svetosavski nacionalizam? Kako je SPC sarađivala sa nacionalistima na čelu sa Slobodanom Miloševićem?

Tokom devedesetih SPC je kao institucija bila preokupirana "nacionalnim pitanjem", a nacionalizam (nazivan i "svetosavski nacionalizam") je postao dominantna struja unutar Crkve. Kao glasnogovornike nacionalizma unutar Crkve, kritičari navode četiri sveštenika Amfilohija Radovića, Artemija Radosavljevića, Atanasija Jevtića i Irineja Bulovića.

- Do 1991. godine, sva četverica su se našli u vrhu SPC, kao episkopi. Njih četverica, uz patrijarha Pavla, predstavljali su "idejni sinod" SPC. Suočen sa nacionalizmom svojih episkopa, srpski patrijarh Pavle je pozivao na poštovanje ljudskih vrijednosti poznatim riječima: "Budimo ljudi, iako smo Srbi". Jedan od protivnika nacionalizma u Crkvi u ovom razdoblja bio je zagrebački mitropolit Jovan. Na teološkom polju, ovo razdoblje karakterizira jačanje protu-ekumenskih tendencija - navodi se u opisu dokumentarca o ulozi SPC-a tokom raspada Jugoslavije.

Dokumentarac snimljen u Srbiji prije više od decenije možete pogledati ispod.



Faktor