U bolničkoj sobi

Zamjenik vatrogasnog komandira Tetova Sašo Trajčevski rekao je da je uzrok katastrofalnog požara koji je odnio najmanje 14 života eksplozija boce s kiseonikom u bolničkoj sobi.

Još je rano nagađati jesu li problemi uočeni tokom otvorenja bolnice uzrokovali incident ili su uzrok požara bile uništene cijevi, ali istina će se utvrditi nakon obavljene istrage, piše Deutsche Welle. 

Naime, optužbe idu u smjeru same gradnje privremene bolnice i štete na središnjem sastavu snabdjevanja kiseonikom. Naime, od 15. aprila kad je bolnica stavljena u pogon, pa sve do jučerašnjeg katastrofalnog požara, kovid centar je dva puta bio tema javnosti.

Na dan otvoranja privremenog dijela izgrađenog za smještaj pacijenata sa koronavirusom, direktor bolnice Artan Etemi, izjavio je da su uočeni građevinski propusti, te je zamolio izvođača radova da ih što prije ukloni. Greške su bile manje i plan je bio da se isprave u nekoliko dana.

„Odnose se na pod i nekoliko manjih infrastrukturnih grešaka. Dat im je rok od pet dana da se greške isprave. Postoji struja i voda, a za sistem snabdjevanja kiseonikom nam je rečeno da će biti instaliran kroz dva ili tri dana. Ako ne dođe do problema, koristićemo ga već iduće nedelje“, rekao je Etemni prije samo nekoliko nedjelja.

Naredni incident dogodio se 23. avgusta kada je jedan zaposlenih prijavio štetu na središnjem dijelu sistema snabdjevanja kiseonikom. Dvije sporedne cijevi bile su fizički oštećene, ali tada na sreću nije bilo posljedica po pacijente.

„Imali smo sreće da smo spasili živote svih 125 pacijenata, jer da je oštećenje bilo na glavnoj cijevi, to bi bila katastrofa“, kazao je tada dr. Gzim Nuredini, koordinator u u kovid centru.