Kritike Kurtija

Ekonomskoj inicijativi se za sada nisu pridružile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da njemačka Vlada podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” i poziva na potpisivanje sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu prije Samita EU-Balkan 6. oktobra.

Rama je to objavio na Twitteru, dodajući da su to divne vijesti i da je to suprotno onome što govore ljudima u Prištini i Tirani.

Naglasio je da su vrata “Otvorenog Balkana” otvorena, ali da se ne može čekati na one koji ne žele da shvate da je to put budućnosti.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Shengen”, službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Inicijativi se za sada nisu pridružile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Premijer Kosova Albin Kurti kritikovao je inicijativu navodeći da „Otvoreni Balkan“ više liči na „Balkan otvoren za utjecaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine“, kao i „otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrijednostima demokratije i vladavine prava“.

Zajedničko tržište nije moguće sve dok Srbija ne prihvati da se suoči sa prošlošću, rekao je Kurti, neizravno ukazujući na ulogu Srbije u ratovima devedesetih.