Najavljen za jun

Iako je najavljeno da će u junu biti nastavljen dijalog između Kosova i Srbije, još uvijek nije postignut dogovor o određivanju tačnog datuma i dnevnog reda za razgovor između premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Reporteri.

Iz vlade poručuju da bi svaka nova faza dijaloga trebalo da ima prethodni dogovor o dnevnom redu i tačkama za diskusiju.

Nedostatak utvrđivanja tačnog datuma i dnevnog reda junskog sastanka potvrdio je portparol Evropske komisije Peter Stano, koji kaže da će isti biti objavljen u dogledno vrijeme.

Portparol vlade Perparim Kryeziu kaže da je premijer Kurti jasno izrazio spremnost za sastanak u junu, ali mora postojati prethodni dogovor o dnevnom redu i tačkama rasprave.

U međuvremenu, poslanica opozicione Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj, traži od vlade Albina Kurtija platformu za dijalog.

Prema njenim riječima, dnevni red sastanaka i dijalog uopšte „treba da poštuju granice od 17. februara i unutrašnju organizaciju zemlje“.

„AAK želi da vidi platformu za dijalog koji mora biti zasnovan na principima. Zahtjevamo da se poštuje Ustav Kosova, poštuju granice od 17. februara, unutrašnja organizacija, da se SAD direktno uključe u dijalog i da se dijalog završi uzajamnim priznavanjem“, rekla je Kadrijaj.

Što se tiče tema razgovora na sastanku u junu, Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije kaže da bi dijalog trebalo da bude koncipiran u nekim glavnim temama, a ne u otvorenim tehničkim temama.

„Dijalog treba koncipirati oko nekih ključnih tema. Ne treba da otvaramo svaku tehničku temu sada sa Srbijom, jer se njima može pristupiti kada se Kosovo i Srbija priznaju i može se riješiti na osnovu bilateralnih odnosa dveju zemalja. Zato je bolje fokusirati se na veće teme, kao što su nestale osobe, ratna šteta, integracija Srba u ustavni sistem i uvijek i nesporno treba da bude uzajamno priznavanje sa Srbijom. Tada će, kao konačni rezultat, druge tehničke rasprave o kojima se ranije razgovaralo možda ući u deo bilateralnih odnosa dvije zemlje“, kaže Fetahu.

Tokom prošlog mjeseca bilo je pokušaja da se dijalog nastavi, ali je predsjednik vlade Kosova zatražio je od EU vremena da se pripremi i koordinira sa političkim spektrom u zemlji, zbog čega se očekuje da se sljedeće nedjelje sastane sa nekim od opozicionih lidera.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri