Nakon sastanka u Briselu

Dijalog između Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije (EU) nastavlja se pre kraja juna, saopštio je u četvrtak (28. aprila) evropski šef diplomatije Joseph Borell nakon susreta sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Kurti, koji boravi drugi dan za redom u prvoj posjeti Briselu nakon što je stupio na dužnost premijera, potvrdio je učešće na junskom samitu.

“Imaćemo prvi susret na najvišem nivou. Mi imamo na umu precizan vremenski okvir, i složili smo se da će do susreta doći pre kraja juna”, izjavio je Borell novinarima nakon susreta sa Kurtijem.

Šef evropske diplomatije je podvukao da evropski put Kosova zavisi od dijaloga, te da proces nema alternativu.

“Postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa je od suštinskog značaja za napredak ka evropskoj perspektivi. Bez toga (dijaloga) ovaj put će biti blokiran”, poručio je Borell, tražeći od premijera Kosova da se konstruktivno angažuje u procesu.

On je takođe ocjenio da dijalogom Kosovo dobija “međunarodno priznati status”.


Zašto juni, a ne maj?


Dan prije Kurti je novinarima u Briselu izjavio da se neće 11. maja odazvati na sastanak u okviru nastavka dijaloga sa Srbijom. Sastanak je za 11. maj prvobitno najavio takođe Borell, tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu ove sedmice.

Na pitanje novinara zašto je odbio 11. maj a prihvatio kraj juna za dolazak u Brisel kako bi nastavio razgovore, Kurti je spomenuo niz domaćih obaveza ali i neophodnost da Vlada Kosova ima pristupa dokumentima iz prethodnih sporazuma u dijalogu. On je najavio sastanak sa opozicijom na Kosovu jer je potreban i njihov doprinos.

“Želim principijelan i dobro pripremljen dijalog. Ne mislim da možemo sebi priuštiti nove greške i neuspjehe krahove. Zato, dobro pripremiti dijalog znači shvatiti ga (dijalog) ozbiljno”, rekao je premijer Kosova i dodao da je spreman da negde u junu otpočne dijalog sa Srbijom.