Odluka ministra zdravlja

Predsjednik opštine Preševo u tehničkom mandatu Shqiprim Arifi osudio je otpuštanje direktorka Doma zdravlja albanske nacionalnosti u Preševu na jugu Srbije.

"Zahtevamo međunarodnu pomoć u zalaganju za naša zakonska i međunarodna prava zagarantovana konvencijama, kao i odbacivanje ove proizvoljne odluke", napisao je Arifi 13. aprila na svom Twitter nalogu.

Direktor Doma zdravlja u Preševu, Driton Salihu smenjen je u utorak sa te funkcije, a za vršioca dužnosti imenovan je Boban Spasić, dosadašnji šef Interne službe u toj zdravstvenoj ustanovi.

Odluku o razrešenju jedinog direktora albanske nacionalnosti nekog od 342 Doma zdravlja u Srbiji albanske nacionalnosti doneo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je poslao pitanja o slučaju i Ministarstvu zdravlja Srbije, ali odgovor nije stigao do objavljivanja ove vesti.

Salihu je diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tirani, a nakon jednogodišnjeg obavljanja funkcije vd direktora Doma zdravlja u Preševu, izabran je za direktora te zdravstvene ustanove na konkursu Ministarstva zdravlja.

Driton Salihu je izjavio za RSE da ne zna zbog čega je smenjen, jer mu je odluka o razrešenju uručena bez obrazloženja.

"Potpuno sam iznenađen ovim potezom ministra Lončara, tim pre što nema ni reči o razlozima moje smene, pa mogu samo da pretpostavim da je ona politički motivisana", rekao je Salihu.

On je rekao da je Preševo među opštinama i gradovima sa najvećim brojem vakcinisanih i da je proteklih dana vakcinisano po 300 građana dnevno.

Na izborima održanim u Preševu 28. marta Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika opštine Preševo Shqiprima Arifija osvojila je najveći broj glasova, međutim nijedna partija neći moći sama da formira vlast u parlamentu, jer nije osvojila dovoljan broj mandata u lokalnom parlamentu.

Nova vlast u toj opštini još uvek nije formirana.