Glavne teme ZSO i masovne grobnice

Delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem i Albinom Kurtijem sastaće se tokom septembra u Parizu, u prisustvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i predstavnika SAD i Rusije, saznaje "Albanian post".

Ovo bi trebao da bude drugi susret Kurtija i Vučića, poslije berlinskih razgovora, a očekuje se da glavne teme budu formiranje Zajednice srpskih opština i otkrivanje masovnih grobnica, prenosi Reporteri.

Cilj sastanka delegacija koje će predvoditi Vučić i Kurti biće pokušaj relaksacije odnosa Beograda i Prištine, jer je neizvesno kada će se nastaviti Briselski dijalog.

Očekuje se da glavna tema septembarskog sastanka u Parizu bude formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, na čemu Srbija insistira, dok novi premijer po tom pitanju ima isključiv stav da se na Kosovu u skladu sa Ustavom, ne može formirati "jednoetničko uduženje". Istovremeno Beograd insistira na formiranju ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumom u Briselu.

Pored ZSO očekuje se da na sastanku bude riječi i o masovnim grobnicama Albanaca na teritoriji Srbije, na čijem otkrivanju insistira Priština.

Iz izvora bliskih administraciji EU navodi se da je moguć susret Vučića i Kurtija u Briselu, prije sastanka dvije delegacije u Parizu. Takvu mogućnost najavio je i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak tokom nedavne posjete Prištini i Beogradu.

Ukoliko dođe do razgovora srpskog predsednika i kosovskog premijera na jesen u Parizu, biće to to njihov drugi zvanični susret, poslije Berlina, kada je Albin Kurti prekršio pravilo da detalje ne iznosi u javnost, pošto je prištinska delegacija javno objavila njegovo obraćanje.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri