Ministar spoljnih poslova Albanije

Ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj zatražio je jučer na virtuelnom sastanku ministara spoljnih poslova, od ministara Bosne i Hercegovine i Srbije, da priznaju Kosovo.

Cakaj je u objavi na Facebook istakao da ne može biti stabilne i dugoročne regionalne saradnje, bez inkluzivnog pristupa, jednakog tretmana i uzajamnog priznavanja među zemljama.

"Priznavanje Kosova je veoma važan korak, ne samo u procesu ekonomskog razvoja i međuetničkog pomirenja na Zapadnom Balkanu, već i u povećanju ukupnih regionalnih kapaciteta za brže članstvo u Evropskoj uniji", poručio je Cakaj.

On je na virtuelnom sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa, zatražio od ministara spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Srbije da što prije priznaju Kosovo.

"Takođe smo pozvali na bržu liberalizaciju viznog režima za Kosovo, uzimajući u obzir ispunjenje svih potrebnih tehničkih uslova. Svako odlaganje tog procesa podrivaće kredibilitet sposobnosti Evropske unije za donošenje odluka na Zapadnom Balkanu", naglasio je Cakaj.

Izvor: Kosovo Online