Bugarski politikolog

Kosovu ne treba suditi za ratne zločine, Srbija treba da odgovara za genocid počinjen na Kosovu. Na kraju, Thaçi, Veseli i drugi lideri OVK biće oslobođeni, pravda će biti zadovoljena, rekao je bugarski politikolog Anton Pančev za Kosova Press.

Prema njegovim riječima, ovo je nepravda koja se čini ratu Oslobodilačke vojske Kosova, a njegove kritike su upućene međunarodnoj zajednici zbog njenog pristupa Kosovu i Srbiji.

"To su ozbiljni događaji, na nesreću smo ih dočekali, ali moramo reći da mi u Bugarskoj znamo istinu. Srbija je počinila genocid na Kosovu nad kosovskim Albancima, čak i 90-ih, krajem prošle decenije, ali i tokom dvadesetog vijeka. U proljeće 1999. bugarski izvori su ti koji su otkrili srpski plan za čišćenje kosovskih Albanaca i genocid nad njima. Ovi događaji su ozbiljni i moramo reći da za sada Beograd ima svojevrsni uspjeh u svojoj propagandi protiv Albanaca“, rekao je on.

Zbog toga zahtjeva da se izvrši veći pritisak na Srbiju kako bi bila odgovorna za zločine počinjene na Kosovu.

Pančev kaže da bi lideri Srbije, koji su nekada bili bliski “balkanskom kasapinu Slobodanu Miloševiću", trebalo da budu u Hagu.

"Ne mogu da razumem politiku međunarodne zajednice prema Srbiji, odnosno prema Kosovu, jer dobro znamo da historijsko pravo pripada Albancima. Srbija je počinila mnogo zločina i na nju treba vršiti pritisak da prizna državu Kosovo, da prizna suverenitet države Kosovo, jer stabilnost Kosova ne može biti ugrožena. Srpska crkva na Kosovu ima mnoga prava, a od međunarodnog faktora može se zahtjevati samo jedno, da Srbija prizna Kosovo, da se izvini za genocid nad Albancima, a u Hagu bi tribunal za ratne zločine vođe Srbije iz Miloševićevog vremena, koji još uvijek vladaju u Beogradu. To je zaista apsurdna situacija jer bi Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i neki drugi zločinci iz Miloševićeve ere trebalo da budu u Hagu“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press